top of page

glosář

abecedně seřazené definice všech tajuplných slov, jež byla v článcích opatřena hvězdičkou

Foto Irena Kozelská pro Synestesis.

A

---

absolut

Čistý výtažek získávaný extrakcí tuhého výtažku či pryskyřice pomocí těkavých rozpouštědel. Nejkoncentrovanější a nejdražší surovina v parfumérství.


agarové dřevo/oud

Viz “oud/agarové dřevo”.


akord

Spojení několika harmonických tónů.


akvatické/vodní tóny

Viz “vodní/akvatické tóny”.


aldehydy

V parfumérství se takto označují v prvé řadě syntetické sloučeniny, jež parfému dodávají svěží, mastný nádech evokující krémové květinově citrusové mýdlo. Existují i v přírodní podobě, např. v citrusové slupce. Navozují dojem čistého, na slunci schnoucího prádla nebo žehlení a poprvé byly masivně použity v Chanelu No 5. Tyto parfémy tvoří skupinu aldehydových vůní. Aldehydy však mají mnoho podob, od svěže květinových přes zeleně květinové až po kořenité a dřevité. Tvoří svrchní tón parfému.


ambra

Akord balzamických tónů (viz “pryskyřice/balzámy”), jejž tvoří vanilin, benzoe, labdanum a pižmo. Vznikl na konci 19. století a nemá nic společného ani s šedou ambrou (viz “šedá ambra”), ani s ambrou, jež je jiným názvem pro jantar. První abstraktní složka v dějinách parfumérství. Je základem orientálních parfémů. Sladký, teplý, pudrový pryskyřičný tón evokující pálící se cukr.


ambra šedá/šedá ambra

Viz “šedá ambra/ambra šedá”.


ambrové/orientální/balzamické parfémy

Viz “orientální/balzamické/ambrové parfémy”.


B

---

balzamické/orientální/ambrové parfémy

Viz “orientální/balzamické/ambrové parfémy”.


balzámy/pryskyřice

Viz “pryskyřice/balzámy”.


bambus

Syntetická sloučenina vyrobená technikou nature print. Vlahý zelený tón s dřevitým nádechem.


benzoe

Pryskyřice získávaná ze sturače (styrax benzoin), tropického stromu původem ze Sumatry a Indonésie, dnes rostoucího v celé jižní Asii. Nejkvalitnější surovinu, získávanou extrakcí s pomocí těkavých rozpouštědel, produkují Siam, Laos a Sumatra. Má teplou, sladkou, lektvarovitou vůni podobnou vaječnému likéru. Působí jako fixátor méně stabilních složek. Spodní tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska navozuje psychické zklidnění.


bergamot

Esenciální olej získávaný lisováním kůry plodu bergamotovníku (citrus aurantium bergamia) a následnou destilací ve vodní páře. Bergamot vznikl pravděpodobně zkřížením limetkovníku (citrus aurantifolia) a pomerančovníku hořkého (citrus aurantium). 80% světové produkce pochází z italské Kalábrie. Bergamot je součástí čaje Earl Grey. Řadí se mezi kyseloplodé citrusy. Jeho jiskrně citrusová vůně má odstíny evokující zeleň či citrusové květy a připomíná citrusové slupky. Tvoří svrchní tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska působí antidepresivně, navozuje psychické zklidnění a zmírňuje psychickou únavu.


bílé květiny

Skupina květin s charakteristickou sladce květinovou vůní s podtóny zralého měkkého ovoce. Tyto květiny sdílejí i další olfaktorické rysy, zejména rozpínavost do prostoru, voskovou texturu evokující saténovou táhlost a narkotičnost hraničící až se sladkou vůní rozkladu. Obsahují indol, molekulu, jež ve vysoké koncentraci svou vůní evokuje naftalín. Patří mezi ně zejména jasmín, pomerančový květ, tuberóza, lilie, tiaré (neboli tahitská gardénie), plumérie, ylang-ylang (přestože je žluté barvy), dále pustoryl a gardénie. Přestože mají bílé květy, konvalinka, zimolez a hrachor se pro svou výraznou zelenou fasetu řadí častěji mezi tóny květinově zelené. Totéž platí i o gardénii.


bílé pižmo/pižmo (bílé)/mošus

Viz “pižmo (bílé)/bílé pižmo/mošus”.


borovice

Esenciální olej získávaný parovodní destilací z jehličí, kůry, lýka a mladého dřeva borovice lesní (pinus sylvestris), rostoucí v mírném a chladnějším pásmu celé Eurasie. Jehličnatě větrový, vřelý, medově nasládlý tón s terpentýnovitými podtóny připomínající krém na boty. Střední tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska navozuje psychické zklidnění.


bříza

Esenciální olej získávaný parovodní destilací kůry břízy bělokoré (betula alba)

Výrazná, štiplavá, nasládlá dřevitá vůně připomínající kůži a evokující uzení, kouř a dehet. Spodní tón parfému.


C

---

castoreum

Syntetická náhražka výměšku análních pachových žláz bobra evropského (castor fiber), až metr dlouhého zavalitého hlodavce s hustou srstí a plochým ocasem, jenž se vyskytuje na severní polokouli na říčních a lučních nivách. Výměškem si bobr značkuje své teritorium. Intenzivní, teplý, pižmový živočišný tón evokující kůži, s jemným vanilkovým a malinovým nádechem. Spodní tón parfému s fixačním účinkem.


cedr

Esenciální olej získávaný parovodní destilací dřeva a pilin cedru atlaského (cedrus atlantica). Sladce dřevitý, suchý, tlumený a sálavý tón. Působí jako fixátor méně stabilních tónů. Spodní tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska navozuje psychické zklidnění, uzemňuje, je vhodný pro meditace, pomáhá odstraňovat negativitu a má afrodiziakální účinky.


cibetka

Surovina živočišného původu, pocházející z živočicha téhož jména, jenž se podobá lišce, ovšem menšího vzrůstu, původem z Etiopie. Cibetka se získávala kyretáží váčku, nacházejícího se v blízkosti pohlavních žláz cibetky. Výměšek se extrahoval s pomocí těkavých rozpouštědel do podoby čistého výtažku/absolutu. Dnes je cibetka zakázána a používá se výhradně v syntetické podobě. Její vůně je velmi silná, těžká, fekální, „živočišná“, ředěním však ztrácí svou razantnost a dodává živočišnou a smyslnou vřelost orientálním vůním. Fixatér, spodní tón parfému.


citron

Esenciální olej z citronu, který se získává lisováním kůry plodu citronovníku (citrus limonum) a následnou destilací ve vodní páře. Vyrábí se zejména v USA, Brazílii, ve Španělsku a na Sicílii. Citron se řadí mezi kyseloplodé citrusy. Jeho vůně je trpce svěží a pronikavá. Tvoří svrchní tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska navozuje psychické povzbuzení.


Č

---

čaj

Výtažek z listu čajovníku čínského (camellia sinensis) s vlahou, zelenou vůní. Parfuméři často čajový tón rekonstruují z jiných surovin, zejména s použitím molekuly beta-jononu a hedionu. S tímto spojením přišel jako první Jean-Claude Ellena v Eau parfumée au thé vert značky Bvlgari (1992). Střední tón parfému.


D

---

dřevité tóny

Skupina přírodních esencí získávaných z dřev (zejména cedr a santal, dále amyris, buk, cypřiš, guajak, mahagon, oud) a syntetických molekul evokujících dřevo (akigalawood, ambroxan, kašmeran).


dub

Výtažek z dubu letního (quercus robur) rostoucího v mírném pásmu severní polokoule. Extrahuje se s pomocí CO2 (metodou Softact). Jemně zelený, zemitě dřevitý tón se suchými, kouřovými podtóny a jemnými likérovitými odstíny evokujícími vanilku a sušené ovoce. Spodní tón parfému s fixačním účinkem. Používá se též jako jeden z možných substitutů přísně regulovaného větvičníku neboli dubového mechu.


Ď

---


E

---

EDC (eau de cologne)/kolínská voda

Typ koncentrace parfému. EDC obsahuje asi 5% vonných esencí, zbytek tvoří alkohol. Je nejméně koncentrovaným parfémem s omezenou výdrží a rozptylem. Mnohdy existují mezi různými koncentracemi (EDC, EDT, EDP, extrait) také rozdíly v kompozici. U EDC se akcentují nejsvěžejší tóny. Často je proto vnímána jako univerzálně použitelný hygienický produkt vhodný pro obě pohlaví.

Kolínská je také typ stavby parfému, již tvoří citrusové tóny v hlavě a bylinné a květinové v srdci. Základ je proměnlivější, obvykle však na bázi větvičníku, dřev, ambrových tónů a bílého pižma.

První známou kolínskou vytvořil r. 1695 Ital Giovanni Paolo Feminis, který se usadil v německém Kolíně. Pod názvem Eau de Cologne, Kolínská voda, ji začal prodávat r. 1716.

Moderní kolínské mají mnohdy vyšší koncentraci a také díky použití syntetických molekul dosahují dobré výdrže i rozptylu.


EDP (eau de parfum)/parfémovaná voda

Typ koncentrace parfému. Obsahuje až 20% vonných esencí, zbytek tvoří alkohol. Oproti nižším koncentracím (EDC a EDT) se u EDP akcentují teplejší tóny.


EDT (eau de toilette)/toaletní voda

Typ koncentrace parfému. EDT obsahuje asi 12% vonných esencí, zbytek tvoří alkohol. Mnohdy existují mezi různými koncentracemi (EDC, EDT, EDP, extrait) také rozdíly v kompozici. U EDT se akcentují svěžejší tóny.


F

---

faseta

Aspekt parfému odlišný od převládající charakteristiky.


fazole tonka/tonka/tonkový bob

Viz “tonka/tonkový bob/fazole tonka”.


fialkový list

Esenciální olej z listu fialky vonné (viola odorata), jenž se získává extrakcí za pomoci těkavých rozpouštědel. Pro účely parfumérství se pěstuje zejména v jižní Francii. Zelený, zemitý tón s dřevitým nádechem, připomíná také květ fialky. Střední a spodní tón parfému.


fixátor

Přírodní či syntetická složka používaná k posílení stability a prodloužení vonného účinku prchavějších složek.


flanker/odnož

Viz “odnož/flanker”.


formule

Výčet a poměr složek parfému.


fougèrové vůně/kapradinové vůně

Skupina vůní s charakteristickou stavbou na bázi bergamotu v hlavě, levandule a pelargonie v srdci a tonky, vetiveru a větvičníku v základu. “Fougère” znamená “kapradina”, skupina však s vlastní kapradinou, jež je ostatně prakticky bez vůně, nijak nesouvisí. Její název je odvozen od jména zakládajícího parfému této skupiny, Fougère royale (1882). “Královská kapradina”, od Houbiganta. Fougèrový akord se tradičně používá v pánských mýdlech či pěnách na holení a figuruje v typicky pánských parfémech.


G

---

galbanum

Esenciální olej získávaný parovodní destilací pryskyřice z kořene ločidla galbanorodého (ferula galbaniflua), rostliny pocházející ze Středního východu. Má zelenou, zemitou, pryskyřičnou vůni, poměrně štiplavou a pronikavou, připomínající rozemnutý hrášek nebo hrachový lusk. Používá se jako fixátor prchavějších vonných tónů, v zeleně chyprových akordech a při rekonstrukci tónů květinových, např. hyacintu, narcisu či gardénie. Svrchní až střední tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska navozuje psychické zklidnění, zmírňuje únavu a napomáhá meditaci.


gardénie

Esenciální olej získávaný parovodní destilací květů gardénie (gardenia) rozšířené v tropickém a subtropickém pásmu, zejména na Dálném východě, v Číně a Indii. Tradičně se přidává do čaje podobně jako jasmín. Opulentní, táhlá květinová vůně s mýdlovými a zelenými podtóny připomínající v první fázi konvalinku, později pak jasmín, houby a nasládlý zápach hniloby. Střední tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska zlepšuje spánek, ulevuje od depresí a navozuje psychické zklidnění.


geranium/pelargonie/muškát

Viz “pelargonie/muškát/geranium”.


grep

Esenciální olej získávaný lisováním kůry plodu grepovníku (citrus paradisi) a následnou parovodní destilací. Grepovník byl objeven na Barbadosu v Karibském moři a jedná se o křížence pomerančovníku čínského (citrus sinensis) a pomela (citrus maxima). Sladce nahořklý svěží tón se zelenými a sirnými odstíny, svrchní tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska navozuje psychické zklidnění a povzbuzení.


guajak

Esenciální olej z pryskyřice dřeva stálezeleného, drobného, pomalu rostoucího stromu jménem bulnesia sermientoi, jenž náleží mezi guajaky. Získává se extrakcí s pomocí těkavých rozpouštědel. Strom se původně vyskytuje na severním pobřeží Jižní Ameriky a v Karibiku, kde se mu říká “strom života”. Guajaky se využívají pro dřevo, jež je čtyřikrát tvrdší než dřevo dubové a velice trvanlivé, a dále pro léčivé účinky: guajakové dřevo je zejména velmi bohaté na azulen. Vonná pryskyřice se získává specificky z bulnesia sermientoi. Kouřově dřevitý, lehce balzamický tón evokující kůži a dehet. Ze všech dřev nejbližší oudu, z ostatních vonných tónů vetiveru a pačuli. Spodní tón parfému s fixačním účinkem. Z aromaterapeutického hlediska navozuje psychické zklidnění a povzbuzení.


H

---

hořec

Esenciální olej získávaný parovodní destilací oddenků hořce žlutého kořene (gentiana lutea), byliny příbuzné se známějším modrokvětým hořcem alpským (gentiana alpina). Květinově bylinný tón s nahořklými, pižmovými a medovými podtóny evokující též anýz. Střední tón parfému.


hrachor

Syntetický tón evokující omamnou, medově květinovou vůni hrachoru vonného (lathyrus odoratus). Střední tón parfému.


CH

---

chypré/mechové vůně

Skupina parfémů podobné stavby, obsahující pravidelně bergamot v hlavě, a větvičník, labdanum a pačuli v základu.


I

---

IFRA

International Fragrance Association (Mezinárodní parfémová asociace) je zastupující a seberegulující orgán parfémového průmyslu. Zastupuje kolektivní zájmy tohoto odvětví a zasazuje se za nezávadnost parfémů. Jeho členy je 8 nadnárodních společností (BASF, Firmenich, Givaudan, EFF, Robertet, Symrise, Takasago) a 21 národních asociací pokrývajících 23 zemí. Data ohledně bezpečnosti vonných surovin přejímá IFRA od RIFM (viz RIFM).


J

---

jalovec

Esenciální olej získávaný parovodní destilací plodu jalovce obecného (juniperus communis). Patří mezi svěží koření. Kořenitý tón s jehličnatým nádechem, svrchní až střední tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska navozuje psychické zklidnění a povzbuzení.


jasmín

Čistý výtažek (čili absolut) získávaný extrakcí květů keře jasmínu (jasminum grandiflorum), rostoucího v jižní Evropě a severní Americe, s pomocí těkavých rozpouštědel. Sladká květinová vůně, omamná, mastná, smyslná, až živočišná, s masitě ovocnými podtóny. Střední tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska uvolňuje napětí, působí jako antidepresivum, vyvolává pocit optimismu a sebedůvěry, má mírně afrodiziakální účinky.


K

---

kadidlo

Esenciální olej získávaný parovodní destilací pryskyřice kadidlovníku pravého (boswelia sacra, boswelia carterii) původem z Ománu, pěstovaného rovněž v Jemenu, Somálsku a Indii (tato odrůda je známa pod názvem olibanum). Již od starověku je kadidlo spojeno s náboženskými obřady. Ve středověku bylo pokládáno za cennější než zlato. Svěží, kafrovitá vůně evokující pryskyřici jehličnatých stromů, krém na boty a díky spojení s církevními rituály také chladný kámen svatyní. Spodní tón parfému. Působí jako fixátor méně stabilních složek. Z aromaterapeutického hlediska pomáhá při úzkostech, depresích a nespavosti, má relaxační účinky a napomáhá meditaci.


kapradinové vůně/fougèrové vůně

Viz “fougèrové vůně/kapradinové vůně”.


kardamom

Esenciální olej získávaný parovodní destilací suchých semen kardamovníku obecného (elettaria cardamomum), statné byliny rostoucí v jižní Asii. Semena kardamomu jsou třetím nejdražším kořením na světě po šafránu a vanilce. Na Předním východě se toto koření používá k aromatizaci kávy, v jižní Asii jako součást čaje massala. V parfumérství jde o kořenitý tón s větrovým a téměř pryskyřičným nádechem používaný v kolínských vodách, pánských parfémech a parfémech chyprových. Zvýrazňuje také čajový tón. Patří mezi svěží koření. Tón hlavy parfému.


kastoreum

Olejnatý sekret získávaný z bobřích žláz (eurasijský castor fiber nebo severoamerický castor canadensis). Jeho extrakce si vynucovala zabití zvířete. Dnes zakázaná surovina, používaná výhradně v syntetické podobě. V čisté podobě má agresivní zápach, jejž lze rozředěním zjemnit, a získat tak teplou, dehtovou vůni s náznakem borovicové pryskyřice, rovněž připomínající kůži a kožešinu. Tón používaný převážně v orientálních, chypré a kožených parfémech. Fixátor, spodní tón parfému.


kmín římský/římský kmín

Esenciální olej získávaný parovodní destilací semen kmínu římského (cuminum cyminum). Sladce teplý, jemně nakyslý kořenitý tón, jenž může evokovat pot. Patří mezi teplá koření. V parfémech se používá k vytvoření aury tělesnosti podobně jako pižmové tóny. Může být proto polarizující. Střední tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska uklidňuje a působí jako afrodiziakum.


kolínská voda/EDC (eau de cologne)

Viz “EDC (eau de cologne/kolínská voda”.


konvalinka

Přírodní esenci konvalinky vonné (convallaria majalis) nelze pro nízké výnosy z květů získat, tón se proto rekonstruuje s pomocí syntetických prvků, zejména molekuly hydroxycitronellalu, jež byla objevena roku 1908. Pronikavý, vlahý květinově zelený tón. Střední tón parfému.


koriandr

Esenciální olej získávaný parovodní destilací semen koriandru setého (coriandrum sativum). Patří mezi svěží koření. Kafrový, jemně nasládlý kořenitý tón připomínající pomerančovou kůru. Svrchní až střední tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska navozuje psychické povzbuzení a působí jako afrodiziakum.


kosatec

Tzv. kosatcové máslo se získává destilací oddenků kosatce (iris pallida, iris germanica), jenž se pěstuje zejména v okolí italské Florencie. Jde o jednu z nejdražších surovin v parfumérství, protože výnosy jsou mimořádně nízké a oddenky se musejí před destilací tři roky sušit. Z tuny kosatcových oddenků lze získat přibližně 2 kg zpracované suroviny. Jeho vůně je jemně pudrová, s odstíny evokujícími slámu a fialky nebo také acylpirin. Spodní tón parfému.


kůže

Akord syntetických (isobutyl chinolin...) nebo přírodních surovin (styrax, labdanum, bříza).


L

---

labdanum

Esenciální olej získávaný parní destilací surové pryskyřice, listů a větví skalní růže (cistus ladaniferus). Pryskyřičně medový tón. Z aromaterapeutického hlediska zklidňuje, působí jako afrodiziakum a je vhodný k meditacím.


levandule

Esenciální olej získávaný parovodní destilací květů a listů levandule lékařské (lavandula angustifolia). Tradiční oblastí pěstování je francouzská Provence. Intenzivní, nasládlý, bylinně květinový tón s kafrovitým a dřevitým nádechem. Svrchní a střední tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska navozuje psychické zklidnění, tlumí bolesti hlavy a má stimulační účinky.


limetka

Esenciální olej z limetky, který se získává lisováním kůry plodu limety/limetky (citrus aurantifolia) a následnou parovodní destilací. Limetka. zvaná též zelený citron, se řadí mezi kyseloplodé citrusy. Její vůně je však oproti citronu sladší a perlivější. Tvoří svrchní tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska její vůně navozuje psychické povzbuzení.


list černého rybízu

Esenciální olej z listu černého rybízu (ribes nigrum), jenž se získává extrakcí za pomoci těkavých rozpouštědel. Vyrábí se zejména ve francouzském Burgundsku. Zelený tón připomínající také černý rybíz. Střední tón parfému.


M

---

makrocyklická pižma/pižma (makrocyklická)

Viz “pižmo (bílé)/bílé pižmo/mošus”.


mechové/chypré vůně

Viz “chypré/mechové vůně”.


mimóza

Čistý výtažek (čili absolut) získávaný z květů akácie neboli kapinice (acacia mirensi) extrakcí s pomocí těkavých rozpouštědel. Akácie se pěstuje zejména ve Francii, Indii a Maroku. Sladká, mastně pudrová květinová vůně se slámovými a semišovými podtóny evokující pyl. Střední tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska má uklidňující účinek.


mošus/bílé pižmo/pižmo (bílé)

Viz “pižmo (bílé)/bílé pižmo/mošus”.


muškát/geranium/pelargonie

Viz “pelargonie/muškát/geranium”.


muškátový oříšek

Esenciální olej získávaný parovodní destilací jader broskvovitých plodů muškátovníku pravého (myristica fragrans), stromu pocházejícího z Indie. Teplý, nasládlý, pikantně kořenitý tón s pudrově dřevitým nádechem. Svrchní nebo střední tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska navozuje psychické povzbuzení, napomáhá koncentraci a snižuje únavu.


N

---

nature print

Technika snímání a reprodukce přírodních vůní prostřednictvím plynové chromatografie, jež umožňuje oddělení molekul obsažených ve vzorku, a hmotnostní spektrometrie, jež umožňuje stanovení jeho elementárního složení.


neroli

Esenciální olej získávaný parovodní destilací květů bigarádie neboli pomerančovního hořkého (citrus aurantium amara). Liší se od složky označované jako “pomerančový květ”, jež je absolutem, tedy čistým výtažkem z této suroviny, jenž se získává extrakcí s pomocí těkavých rozpouštědel. Romantický, medově sladký, nahořklý květinový tón připomínající pomeranč a pomerančovou slupku. Je svěžejší než absolut z pomerančového květu. Svrchní tón parfému. Název pochází od kněžny Anny Marie Orsini, vévodkyně z Bracciana a kněžny z Neroly (nominativ: Nerola), jež v 80. letech 17. století tuto esencí používala k navonění lázně a rukaviček. Z aromaterapeutického hlediska podporuje koncentraci, harmonizuje, navozuje psychické zklidnění a povzbuzení, působí jako účinné antidepresivum a silné afrodiziakum.


niche

Skupina značek, vydělující se od konce 60. let ze středního proudu (Diptyque *1968, L’Artisan parfumeur *1976, Annick Goutal *1980). Niche zažívá boom od počátku 21. století, zejména v důsledku drastického ústupu kreativity u značek středního proudu, kde se plně prosazuje diktát marketingových průzkumů a snahy oslovit co nejširší spotřebitelskou veřejnost. Pro niche je charakteristická omezená řada parfémů (zpravidla kolem 10), úzkoprofilová distribuce (ve vlastní síti dané značky nebo v “artových” parfumeriích) a hledání nového tvaru. Cena takového parfému je často vyšší než v případě mainstreamu.


nos

Synonymum pro parfuméra.


O

---

odnož/flanker

Nová interpretace již existujícího parfému, jež se více či méně liší od originálu. Někdy jde o vůni zcela odlišnou. Fenomén existující od počátku 21. století.


olfaktorický

Synonymum pro “vonný” nebo “spojený s čichem”.


orientální/balzamické/ambrové parfémy

Skupina parfémů s dominantními balzamickými čili pryskyřičnými tóny (viz “pryskyřice”). Do konce 19. století jejich základ tvořila šedá ambra, od počátku 20. století pak pryskyřičný akord zvaný ambra, jenž je ale spíše specifickým tónem než imitací prvně jmenované suroviny. Nejstarším dosud vyráběným parfémem této skupiny je Shalimar (Guerlain) z r. 1925.


oud/agarové dřevo

Esenciální olej z pryskyřice jádrového dřeva vysokého stálezeleného stromu jménem aquilaria (nejčastěji aquilaria malaccensis/agallocha/secundaria - jde o synonyma), získávaný parovodní destilací. Dřevo musí být napadeno stromokaznou plísní phialophora parasitica, jinak zůstává bez vůně. Napadený strom oproti tomu produkuje na obranu tmavou aromatickou pryskyřici nazývanou nejčastěji “aloes”, “agar” či “oud”. Strom pochází z tropického pásma Asie a dává vzniknou specifickým varietám suroviny s poměrně odlišnými vonnými vlastnostmi: rozlišujeme tak oud kambodžský, indický, laoský, thajský a bílý. Prvotřídní agarové dřevo je jednou z nejdražších surovin na světě. Ze zhruba osmdesátiletého stromu lze extrahovat asi 6 až 9 kg oleje. Po esenciálním oleji je poptávka zejména ve východní Asii a na Středním východě. Pro arabské parfumérství je zcela neodmyslitelnou složkou a spolu s damašskou růží tvoří základní akord této parfumérské tradice. Teplý, nasládlý dřevitý tón s balzamickými odstíny, někdy silně živočišnými, až fekálními, evokujícími vanilku, ambru a pižmo. Má charakteristické terpentýnovité odstíny evokující leštěnku na dřevo a dezinfekci. Je rovněž blízký tónu surové kůže a cigaretovému popelu. Používá se ve směsi tvořící kadidlo ve smyslu vykuřovadla (nezaměňovat s čistou surovinou označovanou jako kadidlo či olibanum). Z aromaterapeutického hlediska navozuje psychické zklidnění a povzbuzení a působí jako vůbec nejúčinnější afrodiziakum.


P

---

pačuli

Esenciální olej získávaný parovodní destilací sušeného fermentovaného listu pačule obecné (pogostemon cablin), tropické byliny pocházející z Indonésie. Má komplexní, nasládlou, dřevitě zemitou vůni s nádechem plísně připomínající také hořký kakaový prášek. Spodní tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska harmonizuje náladu, napomáhá koncentraci a uklidňuje. Má rovněž afrodiziakální účinky.


paprika

Syntetická sloučenina evokující zelenou, vlhkou, lehce kořenitou vůni papriky (capsicum annuum). Svrchní tón parfému.


pelargonie/muškát/geranium

Esenciální olej získávaný parovodní destilací listů a stonků pelargonie (pelargonium), byliny rostoucí zejména v jižní Africe. Nejvíce ceněné je intenzivně vonící geranium Bourbon (pelargonium graveolens) a jeho odrůda růžové geranium (pelargonium graveolens var. roseum) připomínající růži. Často se také používá jako její levnější náhražka. Geranium Bourbon pochází z ostrova Bourbon ležícího východně od Madagaskaru. Citrusově svěží květinový tón s kořenitým nádechem evokujícím koriandrové listy. Střední tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska navozuje psychické zklidnění, má antidepresivní a osvěžující účinky.


pelyněk

Esenciální olej získávaný parovodní destilací listů a květů pelyňku pravého (artemisia absinthium), vytrvalé, až 120 cm vysoké, dřevnatějící byliny rostoucí v mírném pásmu Evropy a Asie. Svěží, hořko-sladce bylinný, kafrovitý tón používaný též k aromatizaci absintu, vermutu a nápojů typu tonic. Svrchní či střední tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska navozuje psychické zklidnění.


pepř

Esenciální olej získávaný parovodní destilací nedozrálého plodu pepřovníku černého (piper nigrum). Patří mezi svěží koření. Intenzivní svěže štiplavý, suchý tón s prašným nádechem. Střední tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska má afrodiziakální účinky.


petitgrain/pomerančový list

Esenciální olej získávaný parovodní destilací listů bigarádie neboli pomerančovníku hořkého (citrus aurantium amara). Vyrábí se zejména ve Francii a severní Africe. Jeho perlivá, nahořklá vůně je směsí zelených, citrusových, květinových a dřevitých odstínů. Je méně hořká než neroli. Tvoří svrchní či střední tón parfému. Je nezbytnou složkou kolínských vod. Z aromaterapeutického hlediska navozuje psychické zklidnění a lehce euforizuje.


pižmo (bílé)/bílé pižmo/mošus

Skupina syntetických molekul, jež měly původně nahradit živočišnou surovinu pocházející z výměšku žlázy kabara pižmového (moschus moschiferus), žijícího v Asii, na Sibiři nebo v Himalájích. Sběr pižma se neobešel bez usmrcení zvířete, proto je dnes jeho lov zakázán a všechna pižma používaná v parfumérství jsou již dlouho syntetického původu. Vůně bílého pižma se ovšem tomuto výměšku nepodobá a spíše často připomíná vůni aviváže. Tu vytvářejí zejména polycyklická pižma, v prvé řadě galaxolid hojně přidávaný do pracích prostředků a aviváží. Bilá pižma ovšem mohou mít i jiné efekty. K dnes nečastěji používaným patří pižma makrocyklická, zejména habanolid s ostrou, metalickou, irizující vůní evokující také kakaové máslo nebo svíčku, dále muskon s pudrovou, lehce živočišnou vůni připomínající pokožku či srst a exaltolid s čistou, pudrovou, jemně ostružinovou vůní evokující dětskou pokožku nebo také vypranou bavlnu.


pižma (makrocyklická)/makrocyklická pižma

Viz “pižmo (bílé)/bílé pižmo/mošus”.


pomerančový květ

Čistý výtažek neboli absolut získávaný extrakcí květů bigarádie čili pomerančovníku hořkého (citrus aurantium amara) s pomocí těkavých rozpouštědel. Liší se od složky označované jako “neroli”, jež je esenciálním olejem získávaným parovodní destilací pomerančových květů. Medově sladký, opojný, voskově květinový tón se zelenými podtóny a pudrovým nádechem připomínající vůni jasmínu. Je výrazně těžší a intenzivnější než neroli. Působí jako fixátor těkavějších tónů. Střední tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska podporuje koncentraci, harmonizuje, navozuje psychické zklidnění a povzbuzení a působí jako účinné antidepresivum a silné afrodiziakum.


pomerančový list/petitgrain

Viz “petitgrain/pomerančový list”.


pryskyřice/balzámy

Skupina surovin, jež jsou základem orientálních parfémů. Nazývají se též klovatiny nebo balzámy (odtud synonymum pro orientální parfémy, “balzamické”). Mají tuhou, olejnatou nebo kapalnou konzistenci. Patří k nim zejména benzoe, labdanum, olibanum neboli kadidlo, galbanum, myrha, opoponax, elemi, tolu a peruánský balzám. S výjimkou galbana tvoří pryskyřice spodní tóny parfému.


pustoryl

Syntetická sloučenina reprodukující vůni květů keře pustorylu věncového (philadelphus coronarius). Opojný květinový tón se zeleným a medovým nádechem. Střední tón parfému.


Q

---


R

---

rajčatový list

Syntetická sloučenina evojující vůni listu rajčete jedlého (solanum lycopersicum). Pikantní zelený tón s nahořkle bylinnými akcenty připomínající také rajče. Svrchní tón parfému.


reformulace

Změna původní formule parfému, jež upravuje výčet a poměr jeho složek.


RIFM

Research Institute for Fragrance Materials (Ústav pro výzkum vonných surovin) je mezinárodní vědecký orgán pro bezpečnost vonných surovin. Ve své databázi shromažďuje fyzikálně-chemická, toxikologická a eko-toxikologická data související s výrobou parfému a potravinářských aromat. Všechna jeho zjištění jsou posuzována nezávislým expertním panelem, jejž tvoří mezinárodní skupina dermatologů, patologů, toxikologů a expertů zabývajících se reprodukcí, dýcháním a životním prostředím. Tyto výsledky posléze přejímá IFRA (viz IFRA).


růže

V parfumérství se používají především dva druhy růže: májová či také stolistá (rosa centifolia), jež se pěstuje na jihu Francie a v Maroku, a damašská (rosa damascena), jež se pěstuje v Turecku a Bulharsku. Z májové růže se extrahuje tuhý výtažek, a posléze čistý výtažek (absolut) s pomocí těkavých rozpouštědel. Ten má teplou, voskovou, medovou vůni s kořenitými a lehce tabákovými podtóny. Z damašské růže se získává destilací esenciální olej. Ten má svěžejší, citrónovější, ovocnější vůni než čistý výtažek, protože vodní pára odvádí více těkavých sloučenin, zatímco v čistém výtažku se vyskytují sloučeniny těžší jako např. vosky. Střední tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska růže působí jako afrodiziakum, pomáhá při nespavosti a poruchách spánku a navozuje psychické povzbuzení a zklidnění.


Ř

---

římský kmín/kmín římský

Viz “kmín římský/římský kmín”.


S

---

santal

Esenciální olej získávaný parovodní destilací jádrového dřeva vzrostlých stromů santalovníku bílého (santalum album), poloparazitického, stálezeleného druhu dorůstajícího do výšky 4 až 9 metrů. Pochází z jižní Asie, vyskytuje se v západní Indii (Indie, Pákistán, Nepál, Bangladéš Srí Lanka), Indonésii a na tichomořských ostrovech. Esenciální olej se používá do chrámových lamp v hinduistických, islámských a buddhistických svatyních, rozemletý santal pak jako součást kadidla a tabáku. Sladce dřevitá, hluboká, tlumená vůně, jež má dle kvality santalu mléčný či hladce krémový nádech. Spodní tón parfému, fixátor méně stabilních složek. Z aromaterapeutického hlediska má uvolňující a relaxační účinky.


skořice

Esenciální olej získávaný parovodní destilací vnitřní kůry skořicovníku (cinnamomum zeylanicum). Hřejivý, kořenitý, jemně štiplavý tón se sladce dřevitým, pudrovým nádechem. Střední tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska působí jako afrodiziakum a stimuluje nervovou soustavu.


skupina parfémů

Parfémy obdobné stavby, tedy s obdobnými tóny hlavy, srdce i základu v obdobném poměru.


složka

Synonymum pro tón nebo surovinu.


stavba parfému/vonná pyramida

Viz “vonná pyramida/stavba parfému”.


Š

---

šedá ambra/ambra šedá

Ztuhlý výměšek žaludku vorvaně, jejž kytovec přirozeně vyvrhuje a ten pak plave na hladině moře. Lze jej vzácně nalézt na mořském břehu. Dnes se z legislativních důvodů nahrazuje syntetickým ekvivalentem, přestože využití výměšku tomuto živočichu nijak neškodí. Pryskyřičný tón s tabákovým, dřevitým, medovým a voskovým podtónem připomínající vůni kůže, kožešiny a stájí. Zároveň má slaný nádech evokující mořské řasy. Působí jako fixátor prchavějších složek. Spodní tón parfému.


T

---

tahitská gardénie/tiaré

Čistý výtažek (čili absolut) květů tahitské gardénie (gardenia taitensis), tropického keře, který roste na Tahiti. Získává se extrakcí s pomocí těkavých rozpouštědel. Bohatá, sladká, krémová, exotická květinová vůně. Používá se při výrobě vonného oleje Monoi, jenž vzniká infuzí květů v kokosovém oleji a jehož parfemace se používá v opalovacích krémech a mlécích. Střední tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska působí jako afrodiziakum a navozuje hluboké psychické zklidnění.


tiaré/tahitská gardénie

Viz “tahitská gardénie/tiaré”.


toaletní voda/EDT (eau de toilette)

Viz “EDT (eau de toilette)/toaletní voda”.


tón

Vůně dílčí složky parfému.


tonka/tonkový bob/fazole tonka

Čistý výtažek (čili absolut) získávaný ze semen silovoně obecného (dipteryx odorata), stromu pocházejícího ze severní části Jižní Ameriky, a to extrakcí za pomocí rozpouštědel. Tonka je koření, jež navzdory svému názvu není bobem ani fazolí, nýbrž fermentovaným semenem. Aroma celých semen je ostřejší a podobá se hořkým mandlím. Po nastrouhání připomíná nugát, bílou čokoládu, griliáš nebo ořechy s nádechem vanilky. Nejcharakterističtější molekulou tonky je kumarin, jenž má jemnou, pudrovou, mandlovou vůni, připomínající slámu, seno či světlý tabák. Je nezbytný k vytvoření fougèrového akordu, ale setkáváme se s ním též v mnoha orientálních a dřevitých parfémech. Spodní tón parfému. Fixátor méně stabilních složek. Z aromaterapeutického hlediska uklidňuje a harmonizuje.


tonkový bob/fazole tonka/tonka

Viz “tonka/tonkový bob/fazole tonka”.


tráva

Skupina syntetických molekul (cis-2-hexenal, cis-3-hexenol, hexenyl acetát) blízkých molekule cis-3-hexenalu, kterou uvolňuje tráva při napadení škůdci. Jejich vůně je oproti cis-3-hexenalu stabilnější. Svrchní tón parfému.


Ť

---


U

---


V

---

vanilin

Molekula, jež je nejcharakterističtější součástí přírodní vanilky, rovněž vyráběná synteticky, a to z eugenolu, ligninu, guajakolu či kurkuminu. Vanilin poprvé syntetizovali v roce 1874 hydrolýzou a oxidací koniferinu berlínští chemici Wilhelm Haarmann a Ferdinand Tiemann. Haarman posléze v Holzmindenu zakládá Haarmann Vanillinfabrik, dnešní Symrise. V parfumérství byl vanilin poprvé masivně použit v Jicky (Guerlain) r. 1889. Spodní tón parfému.


vetiver

Esenciální olej získávaný parovodní destilací kořenů vousatky draslavé (vetiveria zizanoides), trávy pocházející z Reunionu, Jávy či Haiti. Má teplou, zemitou vůni s kouřovým, zeleným a moučným podtónem připomínající brambory pečené v popelu. Slouží jako fixátor a tvoří spodní tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska uvolňuje a zklidňuje.


větvičník

Čistý výtažek (čili absolut) větvičníku slívového (evernia prunastri), lišejníku napadajícího stromovou kůru, získávaný extrakcí s pomocí těkavých rozpouštědel. Základ chyprových akordů. Má velmi komplexní, lehce kouřovou, zemitou, jemně slanou vůni připomínající plíseň, houby a mořské řasy. Slouží jako fixátor prchavějších tónů a tvoří spodní tón parfému. V parfumérství je použití větvičníku přísně regulováno, a proto se z části nahrazuje tónem dubového dřeva a syntetickými lišejníkovitými tóny, jako je evernyl. Z aromaterapeutického hlediska má antidepresivní účinky a navozuje psychické zklidnění.


vodní/akvatické tóny

Skupina syntetických molekul evokujících vlhkost. Parfémům dodávají spíše specifickou texturu než vonný tón. Používají se pro rekonstrukci ovocných tónů s vysokým obsahem vody (hruška), vodních květin (lotos) nebo tónů zelených (tráva).


vonná pyramida/stavba parfému

Stavba parfému sestávající z tzv. hlavy, srdce a základu. Hlavu vnímáme jako první a její interval je dlouhý několik minut až dvě hodiny. Poté se rozvíjí srdce, jehož interval trvá 2 až 10 hodin. Následuje základ, s intervalem o délce 8 hodin až několik dnů. Tóny hlavy jsou nejsvěžejší a nejvyšší, tóny základu nejteplejší a nejhlubší.


W

---


X

---


Y

---

ylang-ylang

Esenciální olej získávaný parovodní destilací květů stromu kanangy vonné (cananga odorata) původem z jihovýchodní Asie, pěstovaného zejména na Madagaskaru a Komorských ostrovech. Existuje též esenciální olej velmi podobných vlastností zvaný kananga, ten se ovšem destiluje z ostatních částí stromu. Nejkvalitnější je první destilát, jenž se označuje přívlastkem extra. Opojný, sladce voskový květinový tón z počátku evokující lak na nehty. Posléze získává ovocnější tón připomínající banán a rovněž kožené podtóny. Střední tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska působí jako antidepresivum a afrodiziakum, má zklidňující účinky a snižuje krevní tlak.


Z

---

zázvor

Esenciální olej získávaný parovodní destilací oddenků zázvoru lékařského (zingiber officinalis). Hřejivý, kořenitý, pikantní tón připomínající mýdlo s růží a citrusy. Patří mezi teplá koření. Střední tón parfému. Z aromaterapeutického hlediska posiluje vůli, sebejistotu a vitalitu.


zelené parfémy

Vůně obsahující tóny, jež evokují zeleň, zejména galbanum, trávy, listy a byliny.


zimolez

Esenciální olej získávaný parovodní destilací zimolezu kozího listu (lonicera caprifolium). Opojný květinový tón se zeleným a medovým nádechem. Střední tón parfému.


Ž

---

žlutý meloun

Syntetický tón evokující sladce vodnatou vůni žlutého melounu. Svrchní tón parfému.


©️ synestesis 2019

bottom of page