top of page

pozvánka na workshop: jak na labyrint vůní

a také o tom, že poklady duše se lépe hledají s mapou


___

Stalo se vám, že jste na ulici, ve výtahu či na chodbě nějaké velebné instituce minuli závan vůně, a chtě nechtě se museli otočit za jejím nositelem či nositelkou? Zažili jste ten okamžik uhranutí, kdy se čichový vjem setkal se všemi ostatními, a vy jste v oné nezaujatě procházející osobě našli dokonalé ztělesnění toho kouzla vyprávěného vůní? A to jen proto, abyste si téměř v témže okamžiku uvědomili, že stejně jako ona vonná stopa v davu nenávratně zmizí i ta tajuplná postava, a s ní i hádanka parfému, který nosí? Pokud je vám tato zkušenost známá, a obraz té ženy či muže vám ulpěl v hlavě s trvalostí, jež prudce kontrastuje s pomíjivostí vůně jako takové, pak jste možná zatoužili dozvědět se o vůních víc. Možná jste náhle zatoužili pochopit, čím to je, že nám tak neúprosně vypalují do hlavy obraz anonymní kolemjdoucí či kolemjdoucího; možná jste pojali touhu přijít na to, jak nad touto mocí získat moc; možná jste najednou nic nechtěli víc než umět vůně studovat a třídit tak, aby nepřicházely ony k vám, jak se jim zlíbí, ale vy si uměli dojít pro tu, jež vás zajímá.


Také je samozřejmě možné, že spíš než o kolemjdoucí vůni jste zatoužili dozvědět se víc o kolemjdoucí neznámé či neznámém. V této sféře vám bohužel nebudu moc nápomocná. Pokud se však naučíte vůně číst, můžete pak ve výtahu, kde se ono osudové setkání odehrálo, vyvěsit zprávu: "Krásko se sladce květinovou vůní na bázi indolické tuberózy, zavolej, máme si co říct." A připojit své telefonní číslo. Uznejte, že až budete na své svatbě dávat k dobru, jak jste se s vaší novomanželkou seznámili, z tohoto příběhu půjdou všichni do kolen a všechny ženy od 9 do 99 let vyloudí žádostivé "Ach", jež si správně vyložíte tak, že novomanžela, jako jste vy, si přeje každá. Vyznat se v parfémech je zkrátka umění, o jehož všestranné využitelnosti nemůže být pochyb.


Kdo jsi? Kam jdeš? Neodcházej! Magnetismus vůně. Foto via Pinterest.

Pokud vás někdy ovanula fatální moc vůně, možná jste za prvním rohem zabočili do parfumerie s životním odhodláním, že teď jste na řadě vy: dnes, právě teď, v tomto okamžiku pro sebe uděláte totéž - najdete pro sebe vůni, jež bude vonným mluvčím vaší duše, zastaví v davu toho či tu, jimž jste osudově předurčeni a vypálí jim váš obraz do hlavy, což se později dozvíte díky zprávě vyvěšené ve výtahu a opatřené telefonním číslem. Zatlačíte tedy do dveří připraveni brát flakón za flakónem a házet je za sebe, jako když ztratíte trpělivost a berete v šuplíku jeden kus oblečení za druhým, dokud nenajdete druhou ponožku do páru. A v této osudové chvíli pochopíte, jak náročný úkol jste si vytyčili: hledáte jehlu v kupce sena, perlu v oceánu, své alter ego mezi téměř sedmdesáti tisíci avatarů. Skoro tolik je totiž k dnešnímu dni evidováno parfémů: podle stavu parfémové databáze největší globální platformy Fragrantica přesně 69 111. Ale zítra už to bude mnohem víc. Populace parfémů exponenciálně roste a mapa, jak najít tu svou, zdá se, stále nikde.


Někde tam na vás čeká. Vaše duše. Vaše duše přeložená do vůně. Koláž Irena Kozelská pro Synestesis.

Není slastnějšího pocitu, než vytáhne-li člověk ve tmě sirku, nabídne plavidlo tam, kde spadl most, nebo nakreslí několika nedbalými tahy rukou plánek, v jehož středu se třpytí truhlice s diamanty. Doufám, že tmy, oddělených kontinentů i neproniknutelných houštin už jsem vytvořila dost, abych mohla s adekvátním ohlasem přednést svůj návrh hodný mytického Prométhea: ukážu vám, jak na to! Naučím vás, jak se labyrintem vůní pohybovat tam, kam chcete!


Synestetická mapa 8 skupin vůní, Irena Kozelská pro Synestesis.

Jak na to?


16 parfémů

Chceme-li získat pro vůně cit, potřebujeme si čichem "osahat" celou jejich škálu: zažít všechny fáze dne, čtyři roční období, zkrátka přinejmenším jednou navnímat vše. A my to uděláme hned dvakrát: dvakrát navnímáme 8 základních typů parfémů, dvakrát obejdeme celý kruh a z každé skupiny prozkoumáme 2 reprezentativní příklady. Těchto 16 charakteristických parfémů patří, jak doufám, k nejkrásnějším v dějinách moderního parfumérství. Objevíte tak svět vůní v promyšlené zkratce, díky níž ochutnáte vše a zároveň z každého něco, a navíc ve výběru, jenž obsahuje to "nej nej", s čím se lze v labyrintu parfémů setkat.


8 základních skupin

Naučíte se rozlišovat 8 základních skupin vůní, a těchto 8 základních skupin vůní si položíte do celistvé mapy - mapy nejen všech parfémů, ale všech vůní a pachů obecně. Pochopíte tak, že mezi jednotlivými skupinami je dynamický vztah, že jedna plynule přechází v druhou a každá v sobě obsahuje zárodek obou, jež k ní přiléhají.


4 živly

Naučíte se vůně číst prostřednictvím jejich 4 základních vlastnosti, jež stanovují, jaký ta či ona vůně zastupuje živel. Máte co dočinění s ohněm, vodou, zemí či vzduchem? Od 4 živlů už je jen krok ke 4 ročním obdobím, 4 věkům života a 4 temperamentům: cholerik, flegmatik, melancholik a sangvinik. Budete-li umět vůni správně přečíst a zařadit, získáte přístup k nekonečně vrstevnatým informacím, z nichž nejdůležitější je: kdo jsem. Nebo kdo jsi ty. Parfém je totiž artefaktem neoddělitelným od osoby, jež ho nosí. Dobře zvolený parfém je jako vy. Je to překlad vaší duše do vůně. Proto jsme tu a tam tak uhranuti lidmi, po nichž se otočíme kvůli jejich vůni. Vlastně se otočíme po vůni, a pak tu vůni uvidíme zhmotněnou do podoby člověka, a to jsou chvíle, kdy se něco dole propojí s něčím nahoře: jsou to okamžiky téměř numinózní, jak by řekl Jung. Vrátím-li se tedy ke své mapě pokladu, jež je mapou vůní, ale vlastně mapou jakýchkoli smyslových vjemů, tudíž vlastně čehokoli, prostřednictvím svého čichu tak můžete získat nástroj, jak skrze vůně a pachy studovat duši. A do této mapy - do tohoto labyrintu - můžete vejít jakkoli: čichem, hmatem, sluchem, chutí, zrakem, ale také prostou životní zkušeností, jež v sobě obsahuje vjemy všech smyslů. Jedním slovem pochopíte, že číst vůně už jste dávno uměli, jen jste o tom vůbec nevěděli.


2 polarity

A konečně se naučíte vůně dělit na 2 polarity: ženskou a mužskou, respektive jinovou a jangovou. Dozvíte se, co dělá ženskou vůni ženskou a mužskou vůni mužskou a jak s touto polaritou pracovat.

Kdyby se tak vůně daly číst podle barev. Ale kdepak. Jen zaměřím-li se na obrázku na ty se zlatavým obsahem, najdu mezi nimi parfémy pryskyřičné, zemité, svěže květinové i kořenité. Musíme na to jinak. Ukážu vám jak. Koláž Irena Kozelská pro Synestesis.

Za chvilku zvedáme kotvy. Kam se pluje? Přece za pokladem vaší duše. Za vůní, jež vás věrně zrcadlí. Foto via Pinterest.

V konečném důsledku tak získáte plánek, v jehož středu se třpytí bytelná truhlice s diamanty: nic menšího než poklad vaší duše.


Doufám, že už křičíte ze všech plic, kde něco takového můžete zažít.


Toto velké dobrodružství nad mapou vůní a pachů vás čeká na workshopu "Jak na labyrint vůní". Kdy a kde se potkáme, si můžete přečíst v "Kalendáři skupinových workshopů", v sekci "Stálý cyklus". Zarezervujte si své místo co nejdříve, míst na palubě je pouze deset. Rezervaci můžete provést přímo v Kalendáři nebo mi napište na adresu irena.kozelska@synestesis.com.


Vstupte branou čichu do světa mýtu! Tam, kde stále existuje jednota, proporčnost, symetrie a protiklad. Vraťte se tam, kde věci dávají smysl!


Těším se na vás, přátelé! Ani nevíte jak!


bottom of page