top of page
Obrázek autoraIrena Kozelská

pozvánka na workshop: jak voní obraz

neopakovatelná příležitost pro všechny, kdo touží odhalit utajené superschopnosti svého nosu v jednom zcela veřejném muzeu umění


___

Možná jste zazamenali, že jsme před několika měsíci díky zájmu a podpoře Muzea umění v Olomouci provedli s Davidem Hrbkem, lektorem MUO, nevídaný, a hlavně nečichaný experiment. Přistoupili jsme, pokud víme, k historicky prvnímu překladu výtvarného uměleckého díla do vůně, a to v přímém přenosu. Zatímco David vám byl kamarádským průvodcem, citlivým a nenechavým v jednom, jako to umí jenom on, já jsem překládala do vůní obraz Jana Knapa, jemuž jsme, jelikož je chudák bez názvu, dali společně občanské jméno "Ježíšek". Nejsme sice Josef a Marie, ale jako všichni, kdo dělají něco s láskou, jsme to robě zavinuli do nejměkších plen a hrdě - a taky plni obav, jestli se vám bude líbit - vám ho předvedli. Co předvedli. Dali jsme vám ho očichat od hlavy až k patě, respektive od hlavy až k základu, protože každá vůně má tři fáze, a ty se jmenují "hlava", "srdce" a "základ". Ale to vy, kdo jste workshop viděli, už dávno víte, stejně jako víte, že Knapův Ježíšek voní nejprve po slupce od pomeranče, pak po soli a dobře rozžvýkaných karamelkách a nakonec po cedrové tužce, případně po podestýlce pro křečky. Pokud kroutíte hlavou, co to dnes v těch muzeích vymýšlejí, podívejte se na to, a napište nám reklamaci, budete-li hlavou kroutit i na konci. Nebudete-li kroutit hlavou, ale budete chtít víc, pak vězte, že přišel váš čas. Další vizuálně olfaktorický hodokvas, který jsme na konci vysílání přislíbili, přivábíme-li dost zájemců, je tady!


Záznam online workshopu Muzea umění v Olomouci "Jak voní obraz", 8. března 2021. Chcete-li si tu extravagantní hru zahrát s námi, tady k workshopu najdete i pracovní list. Bereme to vázně! Pracovní list stejně jako workshop je vhodný pro všechny od 12 do 120 let.


V sobotu 27. listopadu od 16 do 18 hod. totiž budeme přímo na půdě Muzea umění v Olomouci překládat do vůně obraz znovu. Ale jiný! A jinak! Bude to ještě troufalejší než Ježíšek, troufalejší, než si, jak doufáme, vůbec dovedete představit, a hlavně to bude samá vůně. Budeme očichávat suroviny, z nichž se vyrábějí ingredience pro výrobu parfémů, budeme očichávat i tyto ingredience, a samozřejmě se budeme zcela nehorázně kochat i samotnými parfémy. Prostě "uvidíte", že tolik vjemů jste nosem vědomě nepřečetli možná za celý svůj život.


Nebude to ovšem kochání samoúčelné. Budeme na návštěvě ctihodné státní instituce a budeme v ní proto, abychom se dozvěděli něco o umění. Našim cílem tak bude rozložit jedno umělecké dílo na dílčí vlastnosti - třeba zářivost, něhu nebo mrazivost - a tyto kvality pak budeme objevovat ne už zrakem - jako oslnivé světlo, načechranost, do níž by člověk nejradši padl jako do peří, jako ocelový chlad obkvetlý jinovatkou -, ale čichem: zkrátka dospějeme k tomu, jak tyto vlastnosti voní, a jak tudíž voní celý takový obraz, jenž se z nich skládá. Víc vám ale neřeknu, protože to bych vám prozradila něco, co vám později může říct váš nos. Na workshopu "Jak voní obraz" totiž v konečném důsledku zjistíte, že se svým nosem žijete v důvěrném vztahu už tolik let, ale o jeho superschopnostech a nadání jste vůbec neměli tušení. To se samozřejmě změní.


Plakát Irena Kozelská pro Synestesis.

Workshop je součástí Trienále současného evropského umění a jako takový je sponzorován Muzeem umění v Olomouci, což znamená, že je pro účastníky zdarma. Míst je ale pouze deset. Chcete-li se k nám tedy i se svým nosem přidat (nosy se nepočítají zvlášť), napište prosím co nejdříve na Davidovu adresu, hrbek@muo.cz.


Ze srdce děkuji Muzeu umění v Olomouci za podporu olfaktorického umění, jež si cestu mezi velké múzy teprve hledá. Buďte u toho, přátelé!


Moc se na vás s Davidem těšíme!

bottom of page