top of page

pozvánka na workshop: ikonické parfémy historie

proč se vlastně zajímat o historické parfémy?


___

Budu chvilku mluvit k ženám. Zdvořile se zeptám, jak dobře jste se cítily v posledním desetiletí.


Možná si říkáte, co je to za otázku.


Doba nás ale formuje víc, než jsme si vůbec ochotny připustit. Doba nás tlačí do diet, do střihů oblečení, do délky a intenzity pracovního nasazení, do společenských rolí, nutí nám hodnoty, jimiž pak žijeme, diktuje počet dětí, trávení volného času, barevnost našich bytů.



Takže ještě jednou: jak dobře jste se cítily v posledním desetiletí?


Jako žena musím říct, že pojetí ženství posledních deseti let se mnou vlastně vůbec nerezonuje. Konfekce mi nesluší. Tělo čtrnáctileté dívky mít se svou konstitucí nemůžu a nechci. I kdybych se naladila na dravost a okázalou sebejistotu, stejně mi to nikdo neuvěří. A vlastně vůbec nevím, proč bych měla přijmout model chování, který se hodí tak možná pro Vlka z Wall Street. Líbí se mi přirozená ženskost. Líbí se mi ženskost jako taková, a jako protipól mužství. Jsem naprosto nadšená, když mi muž podrží s úsměvem dveře. Jsem nejspokojenejší, když můžu dělat věci v klidu, a část dne se točit v měkkých ženských kruhových činnostech a část dne vymýšlet, jak změnit svět. Alespoň tedy svět vůní, který je taky ženský až až.


Každá doba, každé desetiletí má svého ducha, a duch posledního desetiletí byl k ženám myslím velmi tvrdý. Ani jeden den v mém dospělém životě se mi nepodařilo dostát nárokům na dnešní ženu. Měřeno nároky na dnešní ženu žiji v permanentním stavu selhání.


Každá doba, každé desetiletí má svého ducha, a tomu odpovídá i povaha soudobých vůní. My žijeme od přelomu 21. století v době extrémní sladkosti. Proč? Protože ve všem musí být rovnováha, a extrémní tvrdost si žádá vyvážení formou extrémní sladkosti.


Velké parfumerie tak jsou dnes plné sladkých vůní a svět je plný žen, kterým se sladké vůně nelíbí. Myslím, že se jim totiž nelíbí ani tvrdé nároky, jež jsou na ně kladené, a raději by žily jinak, a tudíž i s jinými vůněmi. Raději by si sladkost dodávaly jinak.


A to už se dostáváme k jádru věci. Proč se vlastně zajímat o historické parfémy? Proč se zajímat o parfémy, které mají mnohdy víc než sto let, a ačkoli zmizely z přeslazených Sephor, stále se vyrábějí, dají koupit, dokonce někdy překvapivě levně?


Prostě proto, protože každé desetiletí historie moderního parfumérství, které se rodí někdy po polovině 19. století, má, jak už jsem řekla, svého ducha i své vůně, které voní duchem své doby. A myslím, že nemálo žen plesá nad knihami nebo před filmovým plátnem nad tím, "jaké to bylo", a s lítostí si říká, "kam to všechno zmizelo". Něco z těch starých časů jim zkrátka velmi lahodí. Určitý druh elegance, životní tempo, trávení volného času. Dvoření a zdvořilost. Zkrátka jiné pojetí ženství.



Zvu vás tedy na výlet do starých časů. Zvu vás na šestnáct zastavení u šestnácti ikonických parfémů historie. Začneme někde na počátku 20. století a prozkoumáme ducha různých desetiletí s jejich nejcharakterističtějšími vůněmi.


Kdepak se asi zabydlíte? Pod secesními paraplíčky? U mikáda pod bradu a dlouhé šňůry perel? Na prázdninách v Římě? Ve Woodstocku s rozpuštěnými vlasy? Pod blýskavými diskokoulemi horečky sobotní noci?


V jaké ženě se najdete? V Marilyn? V Romy? V Julii?


Ještě přesně nevím, jaké poklady vám ukážu. Piluji tuhle exkluzivní seanci už nějaký ten pátek. Ale slibuji, že budeme nasávat tu krásu všemi smysly. Budeme se kochat parfémy, obdivovat důmyslný půvab šatů a šperků, procházet se architektonickými skvosty, studovat jejich tvarosloví a hledat poselství různých dekád. To, co byste si rády pozvaly do svých životů formou ikonického parfému.


Jste-li ten typ ženy, co hledá něco skutečně osobitého, zvláštního, vymykajícího se, věřte mi, že žádný parfém vám nezpůsobí takové vytržení ze všeho, nač jsme zvyklí, jako parfém historický. Parfém je prostě jediný stroj času, který opravdu funguje. Stačí jedno přivonění a jste v Chicagu v době prohibice, v dobře utajeném baru zní divoká střelba mafiánů a vy tančíte charleston mezi kulkami.


Co takhle zkusit, co s vámi udělá voňavý destilát jiné doby?


Přijďte. Stará krása nerezaví.


P.S. Vím, že zase zanedbávám muže. Ale jste-li muž a chcete-li i vy na výlet do parfémové historie, napište mi. Bude-li vás, mužů, víc, připravím scénář šitý na míru mužům a vyrážíme na cestu plnou dobrodružství!


P.S.P.S. A jako vždycky platí, že z workshopu odcházíte se dvěma pořádně velkými vzorky svých voňavých favoritů, tak aby následně mohlo dojít k důkladnému prozkoumání vaší vzájemné niterné kompatibility.

bottom of page