top of page

valentýnský workshop: jin a jang v parfémech

jít či nejít?


___

Vrtá vám hlavou, co se asi tak děje na takovém parfémovém workshopu? Říkáte si, jestli by vás něco takového vůbec bavilo, jestli to není moc složité nebo naopak moc jednoduché (nebo přímo prostoduché)? Ptáte se sami sebe, jestli má smysl utratit 1100 Kč za dvouhodinové očichávání všeho možného, když můžete očicháváním strávit dvě hodiny v parfumerii úplně zadarmo?


Zkusím na tyto otázky odpovědět jednu po druhé.


Co se tam proboha děje?


Tam se dějí věci… Tak třeba na workshopu “Jin a jang v parfémech” budeme zkoumat podstatu dámských a pánských vůní. Co dělá dámskou vůni dámskou a pánskou vůni pánskou. Nebála bych se říct, že půjdeme až k esenci ženství a mužství a toho, proč dobře zvolená vůně tolik umocňuje magnetismus opačného pohlaví. Jsou lidé, kterým je to jedno, ale mě není jedno, kde se vzal například zvyk oblékat holčičky do růžové a kluky do modré a co to s námi dělá. Jestli je vám to jedno, řeknu vám rovnou, ať těch 1100 Kč vložíte do úplně jiné věci.


Budeme tedy zkoumat podstatu dámských a pánských vůní, dozvíme se, kdy takový protiklad vznikl a proč, a jak je možné, že i necvičený nos ten rozdíl pozná (ukážu vám, že i ten váš). A co v jaké situaci použít, aby účinek byl takový, jaký očekáváme. Projdeme takto společně asi dvě desítky parfémů. Deset dámských a deset pánských. Nebojte se, neomdlíte, mám to vyzkoušeno. Zatím nikdo neomdlel.


A protože to bude workshop valentýnský, budeme si ten zážitek pořádně užívat, uděláme si to co nejpříjemnější, a tak nebude chybět ani sklenka sektu a něco dobrého k uzobnutí. Sklenka nebo dvě, ale nanejvýš tři, protože jinak by se vám líbilo úplně všechno, a tomu se myslím říká podfuk.


Zářijový workshop "Ikonické parfémy historie". Na každém workshopu fotograf nebývá, ale pokud bude, nezapomenu vám říct, že je to "pozornost podniku" a fotky zájemcům rozešlu. Foto Tanguy Calvez pro Synestesis.

Užijeme si to v kavárně nádherné vily Pellé v Praze Bubenči, jen asi pět minut od stanice metra Hradčanská. Vila se nachází v jedné z nejkrásnějších pražských čtvrtí a už sama procházka stojí za to: samé architektonické skvosty a v ulicích atmosféra jako z jiné doby. V kavárně se o nás bude starat Veronika, což je nejlaskavější šéfka kavárny, jakou znám. Snese vám modré z nebe.


Bude vás to bavit? Každého to bavit nebude.


Vila Pellé v Praze Bubenči. Tajné doupě milovníků parfémů. Foto Tanguy Calvez pro Synestesis.

Bavit vás to bude, pokud jste gurmáni a rozkošníci a milujete dobré jídlo, dobré víno, dobré pití vůbec, milujete umění a krásu a kocháte se, kudy chodíte. Nebude vás to bavit, pokud jste sice gurmáni, rozkošníci a milujete dobré jídlo a bůhvíco, ale za tím smyslovým zážitkem už nic jiného nehledáte. Protože my budeme něco hledat. Budeme tam hlavně proto, abychom našli. Budeme hledat tak nějak s lehkostí, zase to nevydávejme za přednášku na Akademii věd, ale řekněme, že uspokojíme smysly i touhu po poznání. Takže pokud po poznání netoužíte, řeknu vám rovnou, ať těch 1100 Kč vložíte do úplně jiné věci.


A proč vlastně utratit tolik peněz za něco, co jinde - v každé parfumerii na rohu - můžete mít zadarmo? Zadarmo tam máte neomezený přístup k desítkám až stovkám parfémů. Dobrých i vyloženě špatných. Zkusme si to přirovnat k ochutnávce vín, k té má ochutnávka parfémů myslím dost blízko. Představte si, že by vás někdo na dvě hodiny “vpustil” do sklípku a dal vám volnou ruku, co si nalijete. Možná by toho člověk dost vypil, možná by toho vypil dokonce tolik, že by mu z toho nebylo úplně nejlíp. Ale neodešel by s tím, že teď ví, co mu chutná a proč tomu tak je. Ale z workshopu Synestesis s takovým vědomím odejdete. Pokud ovšem nejste tolik nároční a vlastně pro vás není až tak důležité, jaký parfém nosíte a jestli vůbec nějaký, řeknu vám rovnou, ať těch 1100 Kč vložíte do úplně jiné věci.


Čichání proložíme sklenkou sektu. Jen tolik, aby konzumace nenarušila naše vidění a neměli jsme pocit, že řádky utíkají nějak nahoru. Foto Tanguy Calvez pro Synestesis.

Také každý dostanete dva velké vzorky parfému podle vlastního výběru, dost velké, abyste se mohli každým tři dny vonět do sytosti. Protože jedině tak poznáte, jestli k vám ten parfém opravdu patří.


A to je cílem každého workshopu Synestesis: vypustit zákazníka do světa s něčím, co ho niterně uspokojuje, vystihuje, co ho naplňuje radostí a na co se každé ráno těší, i když je venku pošmourno jako v únoru a i jeho pes se před ním zavřel do koupelny.


A taky vám řeknu, kde si pak tu svoji vůni koupíte za nejlepší cenu. Protože to je velká věda a někde nehrají úplně férovou hru. S žádnou firmou nespolupracuji a žádné parfémy neprodávám a poradím vám jen to, na co jsem přišla za dvacet let, kdy jsem za parfémy utratila - věřte mi - nemalé jmění. Možná tak zjistíte, že váš osudový parfém nemusí stát 3500 Kč, které jste za něj posledně zaplatili - a přitom třeba až tak osudový nebyl -, a že díky tomu, co jste se na workshopu dozvěděli, se vám vložená investice může vrátit už s prvním dalším nákupem.


Workshop Synestesis z vás prostě udělá milovníka parfémů. Tak využijte toho, že na “Jin a jang v parfémech” vás zvu ve dvou, protože pokud jste trochu nesmělí, můžete se schovat jeden za druhého, než vypijete první sklenku sektu. Pak už se vám začne všechno líbit.


Neohrožení zájemci si mohou rezervovat místa zde nebo na adrese irena.kozelska@synestesis.com.


Těším se na vás. Ani nevíte jak.


bottom of page