top of page

pozvánka na workshop: jak najít ráj ve vůni

a také jak znovu nalézt, co se zdálo ztraceno


___

Myslím, že největšího čichového šoku, jaký jsem kdy zažila ve svém životě, se neúčastnil můj čich. Došlo k němu při čtení knihy. Přesto se stalo, že já, obvykle výrazně méně stimulovaná slovem, než dokážu být obrazem či hudbou, jsem cítila pach každého odstavce, věty a slova, ačkoli, jak víme, knihy voní stále stejně, od první do poslední stránky - směsí suché dřevitosti a závanem technických hmot, především lepidla a tiskařské černi.


Svět popisovaný v této knize jsem cítila ve zcela nebývalé plnosti. Dokonce bych se nebála říct, že tento svět byl jako průhledná krabice naplněná do posledního místečka vůněmi a pachy. A já jsem si jej prohlížela jako podivuhodné akvárium, v němž divoce víří zcela neskutečné, a přitom zcela skutečné čichové vjemy. Cítila jsem je na každém kroku románového hrdiny, cítila jsem je na místech, kde jsem si jich ve svém vlastním životě nikdy nevšimla. Přesto tam byly. Byly a jsou. Těsně u hladiny kaluží, nad hromadou kamení nebo v dutině zrezivělé trubky. A hlavně jsem cítila podivnou směs nebývalé fascinace a svíravé lítosti, že jsem strávila tolik let života míjením se s něčím, co je zjevně tak uchvacující, že to nemůžu pustit - jako onu knihu - z ruky. A co tu přitom vždycky bylo, a co je konečně možná dostupnější, než se kdy mohlo zdát.


Vůně. Vůně a pachy. Jsou na místech očekávaných... i zcela nečekaných. Přesto někdy jen stačí si uvědomit, že tu jsou. Dokud to neuděláme, budeme se míjet s krásou a věřit, že je vždy tam, kde my právě nejsme.


Bylo to jako vylézt po starém vrzavém žebříku na půdu a pod kusem starého hadru, který jsem bez povšimnutí minula stokrát, najít Van Goghovu Hvězdnou noc. Strhnout hadr, a propadnout se do magických spirál zářících hvězd.


A tak jsem objevila, že mám čich.


Že mám čich, jsem tušila už dřív - když se doma peklo cukroví, když maminka v horkém létě rozkrájela uprostřed přezrálý, do krystalků sražený meloun. Můj čich šel ale do práce jen občas, a vlastně vůbec netušil, že jeho práce je tou nejlepší zábavou na světě, a že když to zjistí, nejenže se už nikdy v životě nebude nudit, ale hlavně bude ochotně a rád pracovat o sto šest, jako všichni, kdo dělají ze srdce rádi to, co dělají.


Předčí vůbec něco svou krásou objevování krásy?


A právě objevovat krásu spolu budeme na skupinovém workshopu “Jak najít ráj ve vůni”. Koná se na místě a v čase, jejž najdete upřesněný v Kalendáři skupinových workshopů. Bude-li to vzhledem k roční době možné, první část proběhne venku a druhá v přilehlých zastřešených prostorách, tak abyste se s vůněmi seznámili v podobě vonných tónů volně dostupných v přírodě, stejně jako v podobě surovin - výtažků z rostlin - a parfémů z těchto surovin vytvořených. Cena workshopu je 1500 Kč za účastníka.


Budeme spolu objevovat fascinující krásu vůní, a také pachů, chcete-li. Pachy by byla obrovská škoda minout. Pachy k vůním patří jako trny k růži. Co by byla růže bez trnů? Krása bez ošklivosti? Když není v kráse kus ošklivosti, je to kýč. Krása je krásou právě proto, že je celá.


Svět čichových vjemů. Nevypadá vždy jako májová krajina v květu nebo tropický skleník. Je tu však vždy a za všech okolností. Jen si toho obvykle vůbec nejsme vědomi. Všechna foto via Pinterest.

Workshop jsem schválně nazvala “Jak najít ráj ve vůni”, a ne “Jak najít ve vůni ráj”. To totiž vůbec není totéž. Ve vůni totiž nic jiného než ráj najít nelze, vůně jsou prostě ze své podstaty ztělesněnou krásou, a tedy i rájem, a tak je, co do cíle, ta druhá varianta více méně bezpředmětná. Každá cesta přece musí mít nějaký cíl, i kdyby jím byla cesta sama. Zato ta první, ta první varianta říká, že hledáme-li ráj, což všichni hledáme - neříkejte, že vy ne -, pak už ho nemusíme hledat tam, kde si myslíme, že by mohl být, přestože se každý den s jistotou střídání světla a tmy přesvědčujeme, že tam není a nikdy nebude. Třeba v nestřídmém jídle a pití, v bezcílném bloudění po sociálních sítích nebo hledání svého dokonalého já.


To ve vůních ráj je. Jako v každém objevování toho, co je krásné.


Co se tedy všechno odehraje v oněch třech hodinách, jež spolu strávíme, v komorní skupině deseti lidí?


● Ukážu vám, že náš život je takový, jaký si vytvoříme zaměřením své pozornosti. Roste to, k čemu jde pozornost. Začnete-li si všímat vůní, pak se váš svět a život nevyhnutelně rozvoní do netušené krásy.


● Uvědomíte si, že zaměřením pozornosti k tomu, co vnímáte tady a teď, se odvrátíte od nikam nevedoucího přežvykování myšlenek souvisejících s minulostí a budoucností: jedním slovem si odpočinete, objevíte v sobě nečekaný klid a mír, ba stav blízký meditaci. A hlavně uvidíte, jak je svět nádherný a jak vás svou krásou obdarovává, aniž byste pro to museli cokoli udělat.


● V onom “tady a teď” čichového vjemu se naučíte pobývat. Neskončit u pouhého “ale jo, hezký / no fuj”, a hurá k přežvykování myšlenek souvisejících s minulostí a budoucností. Naučíte se rozbalovat vůni - ale i pach - jako dárek, v němž jsou další a další krabičky. A také vůni vnímat všemi smysly. Ano, vůni lze očichávat, to samozřejmě víme, ale lze ji i jíst, poslouchat, vidět a cítit mezi prsty. To všechno si ukážeme. Pochopíte tak, že čichový zážitek je neskutečně vrstevnatý a že toto bohatství vrstev nám zpřístupňuje nejen čich, ale všechny smysly najednou.


● Na vlastní kůži zakusíte, proč je čichový vjem jako králičí díra z Alenky - proč vede i do jiného světa, kamsi zpátky, k počátku, a také co je tímto světem jinde, a proč je tak nečekaně barvitý a plný emocí - proč je v čichovém zážitku vždy přítomen celý čas, čas minulosti, přítomnosti i budoucnosti. Pochopíte tak mimo jiné i to, jak je možné, že čich pracuje i při čtení - jak je možné, že čtete knihu a cítíte vůně a pachy jako já tehdy při čtení své Knihy s velkým K.

Nastal čas prozkoumat neznámá území. Že jeden svět nestačí? Ale stačí. Pokud jej ovšem konečně uvidíme. Nebo ucítíme.

●Velmi prakticky vzato prozkoumáme důkladně 3 vonné suroviny, 3 vonné esence vyráběné z těchto vonných surovin a 9 parfémů, jež jim vdechují druhý život - díky nimž můžete svůj ráj nosit v kapse a stříknutím si kolem sebe vytvořit rajskou bublinu. Touto cestou pochopíte, že parfémy jsou jen malinkou a trochu nákladnou podmnožinou nezměrné množiny vůní a pachů, které jsou zcela zadarmo. Zjistíte, že ač to tak na první pohled vůbec nevypadá, právě jste propadli nejlevnějšímu koníčku na světě.


● Protože mám sklon více či méně přehánět - častěji více -, a navíc miluji happy endy, troufnu si říct, že se po tomto workshopu znovu zamilujete do života. Přijdete domů, a najdete zcela jiný dům či byt. Projdete se ulicí, kudy jste prošli nesčetněkrát, a objevíte zcela nový svět, nemluvě o koncentrátech čichových zážitků, jakými jsou les, zahrady všeho druhu, staré knihovny, nové knihovny, dílny, garáže a jiné vesmíry kypící vůněmi a pachy.


Zkrátka spolu učiníme vědomým, co bylo dosud nevědomé, a tak jste z toho nemohli mít radost. Ta přijde náhle a nečekaně, jako teplá vlna. Nebo jako vlna studená, pokud bude velké horko. Přijde zkrátka ve své maximální příjemnosti, zcela vás zaplaví a vyplní jistě vaše osobní akvárium či, chcete-li, bublinu, a možná dokonce mnohem větší kus tohoto světa. Radost je totiž prudce nakažlivá.


Workshop je součástí cyklu pěti skupinových workshopů, jejichž absolvováním se vám může zcela změnit život. Stanete se totiž ne pány svého nosu, přestaňme se už snažit všechno opanovat - stanete se jeho nejlepšími kamarády. Od chvíle, kdy se konečně potkáte, vám bude až do smrti přihrávat ty nejlepší míčky a stane se věrným rádcem a průvodcem vaším životem. Ano, čich je totiž nejinstinktivnějším ze všech smyslů a vede nás k velké pravdivosti k sobě samým. Projdete-li čtyřmi workshopy, na ten pátý se budete těšit ještě víc než na všechny předchozí. Dostanete jej totiž zdarma jako dárek na oslavu vašeho nového přátelství s vaším nosem.


Přihlásit se můžete zde, v sekci “Kalendář workshopů”, nebo přímo na adrese irena.kozelska@synestesis.com. V tom případě prosím upřesněte datum workshopu, jehož se chcete zúčastnit.


A ta kniha, jež to všechno způsobila? Díky níž vlastně i vy možná přijdete někam, kam jste ještě před pár lety nemohli přijít, protože takový prostor sdílení - můj srdeční projekt Synestesis - vůbec neexistoval? O té si můžete přečíst tady. A taky o jedné překrásné vůni, jež bude na našem společném dýchánku k očichání.


Přijďte, přátelé, moc se na vás těším.


bottom of page