top of page

vánoční zázraky za pětistovku II: ženy mužům

o tom, jak o Vánocích pohladit po srsti a nevykrvácet


___

Půjdu rovnou k věci. Nezvládám návštěvy parfumerií. Navzdory své vášni pro parfémy jsem přesvědčená, že většina parfumerií jsou prostředím zcela nevhodným k objevování čehokoli, natož věci tak komplikované, jako je parfém. Parfém je umění, parfém je umělecké dílo, a jak se chcete ponořit do jeho zkoumání, tajů a subtilních překvapení, musíte-li se pro něj vzdát podstatné části svého denního přídělu duševního zdraví?


Foto Tanguy Calvez pro Synestesis.

Šli byste se snad kochat obrazy někam, kde se váš srdeční rytmus musí přizpůsobit hudbě, kterou byste nedoběhli ani při tréninku na krátké vzdálenosti? Někam, kde je tolik zářivek, že to lze přežít jen se slunečními brýlemi? Jak byste se cítili na výstavě obrazů, kdyby vás už na prahu popadl za loket někdo z personálu a vlekl vás k cíli s otázkou: “Můžu vám pomoci? Co přesně hledáte?” Ještě ani nevím, že tu jsem, nevím, co “přesně” hledám a opravdu mě udivuje, že nevím-li to já, daná osoba to ví, protože už někam jdeme.


Myslím, že nikoho neurazím, řeknu-li, že co se týče návštěv parfumerií, jsem jako muž. Muž je bytost lucidní, jakémukoli cirkusu na hony vzdálená a nesnáší, bere-li ho někdo cizí za loket. Parfumerie ho tak spolehlivě vypuzují jako bankomaty kreditní kartu po zadání chybného pinu, problém je v tom, že někdy až poté, co zadání pinu zdárně proběhlo. Muž je tak vypuzen s něčím, co vůbec nechtěl, ale na to, aby odešel s tím, co chtěl, má zkrátka své duševní zdraví příliš rád.


A právě zde se otevírá prostor pro vánoční hrdinství nás žen. Věřte mi, váš muž vám bude nevýslovně vděčný, zbavíte-li ho toho strašného břemene a obdarujete-li ho parfémem, aniž by se musel vystavovat frustrujícímu zážitku návštěvy parfumerie.


Mám tu pro vás tedy opět takový bezbolestný předvýběr, jímž se snadno proklikáte z klidu a tepla domova.


Muži jsou tvorové tajuplní a odhalují se jen zřídkakdy. Pak ovšem projeví své nejlepší vlastnosti. Například smysl pro zodpovědnost. Foto via Pinterest.

Budeme se držet tří jednoduchých pravidel. Zvládly bychom samozřejmě i více, ale elegance, jež je naší druhou přirozeností, spočívá v jednoduchosti, tak proč si to komplikovat.


1. Do parfému neinvestujeme víc než pětistovku (dobře, klidně 550 Kč, jsme ženy velkorysé). Ne, že by i při vyšší investici hrozilo nějaké větší riziko, že zbytečně utratíme peníze za něco, co náš muž nebude nosit. Muž totiž vlastní podstatu parfému až tolik neřeší. Otázka, již si klade, není “jaký”, ale spíš takřka hamletovské “mít či nemít”. Když už nějaký bude mít, navíc vámi posvěcený, úplně se uklidní. A věřte mi, za 550 Kč se dají koupit parfémy tak fantastické, že je škoda toho nevyužít.


2. Na parfém tedy v žádném případě nepohlížíme, jako by to byl náš muž. Co funguje na ženy, je v případě mužů zcela bezpředmětné. My ženy samozřejmě dobře víme, jaký náš muž je, proto s ním také jsme. On ale nemá takové spekulace rád. Zeptejte se ho, jaký si myslí, že je. Bude se na vás dívat, jako byste mluvila nějakým tajuplným galaktickým jazykem z Hvězdných válek. Muž ví, že je naprosto v pořádku, a to mu stačí. Takže klíčem k výběru vhodného parfému pro něj je to, jestli se líbí nám.


3. Dárek příliš nekomentujeme, a raději mu vlastně vůbec neříkáme “parfém”. Od chvíle, kdy dojde k rozbalení, držíme se raději striktně termínu “kolínská”. “Parfém” totiž některé muže odrazuje natolik, že mají sklon odložit jej na poličku a zastavět hygienickými potřebami přijatelnějších jmen.


Nedělejme muže lepšími, než jsou, žádná špičatá ouška superhrdinů. Nemají to zapotřebí. Foto via Pinterest.

Takže pojďme na to. A ještě jednou opakuji, popisy parfémů by se měly blížit tomu, jaké naše muže chceme mít my. Pozor ovšem na velké rozpory. Jamese Bonda bych jako cílový tvar možná raději nechala na plakátě, ať se od ledna nepotýkáte s nenadálým nárůstem dotěrných žadatelek o partnerův podpis.



Boucheron Pour homme EDT*


Nejkolínštější parfém z těch, co vám chci vyskládat na stůl. Tohle je klasický kolínský akord, a to není nějaké plýtvání kolínskými slovy, ale čistočistá pravda. Kolínská* je totiž (kromě jiného, o tom více zde a rolujte, rolujte až na "k") typ parfému s charakteristickou stavbou: v krátkosti euforické citrusy v hlavě*, aromatické byliny v srdci* a sotva patrné dřevité složky* a větvičník* v základu*. Nepřemýšlejte nad tím moc realisticky, v tom smyslu, jestli má váš muž v hlavě citrusy (řeknu vám rovnou, že tam má úplně jiné věci), ovšem hlava je tu klíčová. Kolínská je totiž jako pyramida postavená na špičku: toho svěžího je tady nejvíc, a pokud to umí parfumér dobře zpracovat, trvá to i několik hodin. A tady to skutečně platí. Je to elegantně citrusově-bylinné, jemně nahořklé a chladivě zelené, diskrétně prokvétající květinami s krémovou kvalitou, a někde dole, úplně dole prosvítá základ umně sestavený z vetiveru*, santalu* a větvičníku, jako když hladíte poddajné dřevo proti chlupu. Nebo nepoddajné po chlupu. Přes kolínský akord je přeložený ještě akord fougèrový*, ale abych zbytečně nekomplikovala tento poutavý výklad, řeknu jen to, že fougèrový akord sestává z bergamotu*, levandule* a tonky*, a voní jako luxusní pěna na holení. Celé je to dokonale uhlazené, hladce oholené a trochu retro, a má to takovou kulišáckou jiskru v oku jako George Clooney, dokud neměl manželku. Náš muž bude mít takovou jiskru i s manželkou.


Sirius Black. Jistě píše černým inkoustem. Foto via Pinterest.

Lalique Encre noire EDT


Encre noire znamená "Černý inkoust" a řekla bych, že projednou je tento název dostatečně synestetický i na můj náročný vkus. Tento parfém voní opravdu jako tuš. Ne-li úplně realisticky, pak rozhodně jako jeho poetická esence. Je to parfém na bázi vetiveru, což je velice zajímavá složka z registru typicky pánských. V surové podobě voní jako horký brambor vytažený z popela, ale toho se vůbec nebojte. Tady jsme v 21. století, vonné substance se porcují na molekulární úrovni a zbavují všeho nechtěného. V Černém inkoustu je tak vetiver zbroušen do podoby černého diamantu, vše rustikálně zemité je pryč a to, co zůstává, je temně nahořklé jako vůně laserem zarovnaných cypřišových houštin, chladně zemité jako designové skalní doupě a našlapuje to měkce na polštářky makrocyklických pižem* jako černý panter za bezhvězdné noci. Encre noire byl zařazen redakcí časopisu Nez ("Nos", ano, to existuje) do knihy 111 parfémů, jež musíte očichat a zemřít. Kupte to a neumírejte.



Molinard Patchouli EDP*


Ach... pačuli*... Miluji pačuli. Pačuli má naprosto neodolatelné charakteristiky. Voní jako nejčernější čokoláda a zátka od vína v jednom.


Kde se tu vzalo to pačuli? Foto via Pinterest.

V této interpretaci od Molinarda je pačuli na troud suché a i byliny, jež parfém obsahuje, jsou suché, až se sypou. Patchouli je opět vystavěno jako fougèrový akord (to už máte v malíčku), levanduli ovšem nahrazuje pelargonie* (to je z hlediska parfémové ortodoxie zcela v pořádku). Tonka s charakteristickou vůní strouhaných mandlí je zde velice jasně patrná, i když není uvedena ve složení. A právě díky typické "mastnosti" fougèrového akordu, mastnosti srovnatelné s pěnou na holení, jak už jsem říkala, nevyznívá ono suché pačuli jako kakao, ale stále jako čokoláda. Jen hezky slisovaná. Tento parfém působí po přičichnutí zblízka jemně, ale má nad očekávání dobrý rozptyl, jen to dopadne tak, že se všichni budou ohlížet, co to tak fantasticky voní, aniž by zdroj toho vyzařování byl zřejmý. Ale to konec konců vůbec není k zahození. Třeba právě váš muž tajemství ocení.



Lalique Pour homme Equus EDP


My, co pocházíme z doupěte latiníků, neboli filozofických fakult, jež dnes lidstvo mylně pokládá za studijní instituce zcela neperspektivní, přirozeně víme, že Equus znamená "Kůň", a projednou se tak můžeme povyšovat, že víme něco životně důležitého. Tento parfém má ovšem z koně jen ty piliny, v nichž plavně krouží při parcourovém tréninku. Piliny, kulatina a čerstvě nařezané fošny, a nad tím pikantní citrusová kůra a peprně kořenitý prach z jalovce*, muškátového oříšku* a kardamomu*. Vetiver a fialkový list* do velmi suchého, teplého dřevitě-kořenitého akordu vnáší lehký závan zelenosti, aby to všechno krásně organicky dýchalo. Tohle je tak neotřelé, že by se to dalo prodávat jako niche* parfém za desetinásobek ceny.

Mně budeš, holka, něco vykládat. Foto via Pinterest.


Davidoff Zino EDT


Zino je třetí interpretace fougèrového akordu v této pětičlenné selekci, ale tím se nijak neznepokojujte. Fougèrový akord je tu hlavně proto, aby z vůně udělal vůni ryze pánskou a my ženy jsme neměly nutkání porušovat sedmé přikázání. Tady je pojednaný orientálně*, tedy se sladkými pryskyřičnými složkami a především s pačuli, jež má protentokrát podobu kakaového prachu. Najednou má fougèrový akord úplně jinou náladu, je takový bonvivánský, má rád drahé ambrové nápoje v křišťálových karafách, kubánské doutníky a čte Timesy v pohodlném koženém křesle ušlechtilého tvaru. Zino je jako klasická levandulová kolínská říznutá skotskou whisky a rozlitá do prašného kakaového pačuli. Náraz tekutiny kakaový prach rozvíří ve vzduchu a ten se prolne s dřevitou vůní alkoholu. Budeme-li se držet bezpečného kolínského názvosloví, pak je Zino kolínská, jež jde v obleku ušitém na míru na londýnské Savile Row do milánské La Scally s nejkrásnější Pařížankou v šatech s odhalenými zády. Tady se bude otáčet celé divadlo, i kdyby nebylo otáčecí, a nepochybujte o tom, že všichni budou vědět, kdo je zdrojem tohoto vyzařování.


Tak.


Zleva doprava: Lalique Encre noire, Molinard Patchouli, Lalique Pour homme Equus. Foto Tanguy Calvez pro Synestesis.

Takže až si srovnáte, v jaké podobě svého muže nejraději vidíte a vyberete si pro něj ten správný překlad do vůně, na chvíli se zastavte. Možná si dokonce uvařte kávu nebo nalijte něco ostřejšího a vybavte si z textu tu větu, jež vás přiměla vybrat právě tu či onu vůni. Psát si to nemusíte, nepíšete si nic a pamatujete všechno, takže proč byste to dělaly. Možná si tu větu jen v duchu trochu poupravte, abyste byly úplně spokojené a věděly, že přesně tak se vám váš muž líbí nejvíc. A pak, až se s nedůvěrou odváží na sebe onu vůni stříknout, buďte připravené podívat se na něj tak, jako by se ta vaše představa právě dokonale zhmotnila.


I v případě, že prohlásí, že potřeboval sadu šroubováků, dotknete se ho na těch správných místech.


No a pokud s dárkem uspějete, nezapomeňte svému muži říct, že jste ten tip měly ode mě a že taky pořádám workshopy o parfémech, které se konají v Praze a Brně v pátek večer, kdy může dětem uvařit párky a počkat si na báječný tip na pánskou vůni od vás, kterou si pak může koupit úplně sám. A pokud s dárkem neuspějete, nepochybujte o tom, že to není vámi ani mnou, ale tím, že váš muž potřebuje více parfémové osvěty. A v tom případě přijďte na workshop spolu. Moc se na vás těším.


Šťastné a veselé.


N.B. Definice pojmů opatřených hvězdičkou najdete v Glosáři, jenž je přístupný z hlavního menu blogu.


P.S. Tento článek není sponzorován. E-shopy, na něž se odvolávám, jsem vybrala na základě toho, že nabízejí nejlepší nebo jednu z nejlepších zjištěných cen na trhu a zároveň mám s nimi opakovaně výbornou zkušenost jako kupující. V následujících týdnech a měsících vyjde spousta dalších článků, jež z vás zaručeně udělají znalce parfumérského umění. Vložíte-li svou adresu do okénka "Newsletter", budete vědět, že vás články čekají a neminou.


bottom of page