top of page

vstupujete na území draků

jaké útrapy vám hrozí a jaká dobrodružství a odměny vás čekají, pokud se zapletete s projektem jménem Synestesis


Hic sunt dracones. Zde jsou draci. Těmito slovy se na starých mapách označovala neprobádaná území, kam lidská fantazie odkládala strašlivá monstra a stěží představitelné divy. Račte vstoupit. Foto Tanguy Calvez pro Synestesis.

---

Možná se začnete ptát sami sebe, jste-li zcela pořádku, pokud nevlastníte žádný parfém nebo ke svému parfému nemáte vztah, natož abyste v něm viděli své alter ego.


Možná si řeknete, že byste s tím měli něco udělat, a půjdete si tu pošetilost koupit.


Možná si ji nekoupíte hned, protože najít své alter ego v parfému není přece jen zas tak jednoduché.

Možná nejprve přijdete na skupinový workshop Synestesis ten tajuplný svět vůní prozkoumat a ujasnit si, jak voní třeba Stín ve vodě, Modrá hodina nebo Noční let. A jak v parfému najít stín, soumrak a tmu, nebo hřejivé slunce a tanec světel na moři, i když vám název nenapoví.


Možná se dokonce odvážíte přijít na workshop individuální a nebudete věřit vlastním očím, že jste přistoupili na tu bláznivou hru, a teď tu sedíte a čicháte a hledáte v parfému sami sebe, svou zálibu v otázkách, lehký odstup a smysl pro řád a jeho porušování, protože bez nich byste to prostě nebyli vy.


A žasnete. Žasnete nad tím, jaké bohatství skýtá ten podivný svět skleněných flakonů, který jste dosud míjeli bez povšimnutí.

A bude vám dobře a budete se usmívat, protože vůně prostě takové jsou. Člověku je dobře, když je zkoumá, a když je člověku dobře, usmívá se.


Budete přítomni tady a teď. A co bylo včera a co bude zítra, vám bude pro jednou jedno.


Možná se tak po dlouhé době setkáte sami se sebou.

A možná znovu potkáte tu nebo toho, kým jste byli jako děti.


Možná pak půjdete a koupíte si parfém, který jste touto cestou objevili.


Možná půjdete a koupíte si nějaký parfém jen proto, abyste ho udrželi při životě, dříve než ho nelítostný zákon trhu odsoudí k zániku. Protože pochopíte, že mezi ním a vykácenými sochami Buddhy v Afghánistánu není rozdíl, a že něco tak prozaického jako nákup může být někdy aktem záchrany.


A možná nakonec zjistíte, že si žádný parfém nekoupíte, ne protože nemůžete nebo byste neměli, ale protože nemusíte a nechcete.


Krása je totiž všude a je úplně zadarmo.


Žijeme na planetě plné vůní.


Stačí si všímat a jít za nosem.

Tady a teď.


To, k čemu jde pozornost, roste.


Co poroste, je ve vašich rukou.

bottom of page