top of page

duben 2024: nymfy

rozpusťme si vlasy


___

Jsou zpátky.


Dubnové nymfy.


Vystupují zpoza kaskád a vodopádů, vynořují se z leknínů, splétají z rozčeřené vody. Objevují se v ptačích hnízdech mezi peříčky, vykukují z puklin stromů a vyvlékají z pupenů. Tu a tam se zavlní v houstnoucím šeru jeskyní i pod hladinou temných roklí. Nymfy žijí v tom, co v přírodě z jara bere dech a umí rozbušit srdce. Nymfy jsou krásou, pro niž v dubnu znovu a znovu ztrácíme hlavu. A tak uhranuti škobrtáme přes bludný kámen, následujeme je bůhvíkam a nechceme najít cestu zpátky. Nymfy ztělesňují to, co nás na jaru opájí, dojímá, fascinuje, dráždí i kolébá. Nymfy jsou příroda sama. Chvíli skoupá, až se kosti potáhnou kůží, a chvíli plýtvavě třesoucí rohem hojnosti. Už dost, už dost! O tom my ale nerozhodujeme.


Poznáte je snadno. Buď mají zelené oči jako dubnové listí, modré jako vodní hladina nebo hnědé jako kypré oraniště. Foto via Pinterest.

Kde jsou nymfy, tam také někdo hrabe kopýtky. Taky si nakrucuje růžky a sem tam polkne slinu. Nymfy proudí vodami, vzduchem i v siločarách hornin, protože je stále někdo, něco uvádí do pohybu: nenechavý Faun. Faun je jako pes v hejnu bílých hus, jako kámen vhozený mezi štíhlé pstruhy, jako liják v přírodním divadle. Faun žije tím, že zlobí nymfy. A nymfy ožívají ve Faunově pohledu: krásní, oblí, rozjasňují se zevnitř. Škádlení mezi nymfami a Faunem je nekonečnou řadou provokací, blamáží a šarvátek, jež mají jediný cíl: zmenšit mezi nimi vzdálenost. Jak jinak to taky udělat? Má jít Faun Stromovkou a ve chvíli akutního uhranutí vášnivě políbit prostovlasou nymfu? Takhle by rychle skončil v klepetech. Pokud však po ní stihne v jednom okamžiku hodit kamínkem, předstírat soustředěné studium mraků a zároveň ověřit, nakolik byla zasažena, může se po hodu čímkoli pokusit o další diverzní akce: postříkat ji vodou z jezírka, přinést omluvnou kytici z vrbové větvičky a dvou zlomených pampelišek, ukrást jí čtvereček čokolády. A při dalším pokusu o čokoloupež už se přetahují, plácají přes ruce, překřikují a smějí, smějí a překřikují. Láska by neměla být boj, ale zamilovanost jím určitě začíná. Pokud je vám kolem patnácti plus minus šedesát a odkudsi přiletěl kamínek, za chvilku vám bude před okny stát májka.




Člověk nikdy neví, odkud vyklouznou. Nymfy ve Stromovce. Foto Irena Kozelská pro Synestesis.


Nymfa v řečtině označuje božské stvoření ztělesňující ducha kousku přírody. Pramen, lísku, skalní převis, kde srnky a mravenci čekají, až přejde déšť. Nymfa však znamená i dívka, nebo přímo dívka na vdávání. Nevěsta. Nebo také panna. Je jí, nebo není? Ještě nikomu nepatří. Ještě může patřit komukoli. Ještě může onen kdokoli mámit celý houf, roj, hejno nymf. Nymf je proto mnoho. Nymfa je slovo, které zní nejšťastněji v plurálu. V jednotném čísle volá nymfa po útěše a společnosti. To Faun bývá sám a je tak spokojený. Faun není rád, když mu někdo leze do zelí nebo mezi nymfy. Faun je pán lesa. Řekové viděli Pana, řecký ekvivalent římského Fauna, jako bytost napůl kozlí a napůl v lidském těle. Myslím ale, že Faunův divoký duch žije i v medvědovi daleko na východě, v Duchovi lesa z Miyazakiho Princezny Mononoke a je jím i Tolkienův Tom Bombadil. Tom Bombadil a Zlatěnka jsou nejšťastnějším párem literatury. Tom Bombadil a Zlatěnka jsou příběhem Fauna, který si dobře vybral: přesadil nejkrásnější leknín od lesního jezírka do světnice, kde se stáčí med a stlouká máslo a namazané krajíce se sypou pomněnkami. I Tom Bombadil v Pánovi prstenů vystupuje jako pán. Pán lesů, vod a strání. Tom a Zlatěnka jsou celý svět. Fauna a flora. Faun a Flora.



Pravděpodobně nejlepší reklama na parfém, jakou jsem kdy viděla. Odvážné, uhrančivé, strhující, a také podivuhodně synestetické, přestože parfém Lolity Lempické se lesa dotýká sotva svrchním tónem břečťanu a zemitostí v základu. To, co se v něm odehraje mezi prvním a posledním tónem, je však jako tajuplný nález zářicího ametystu v hloubi lesa: jakési naplnění všech pohádkových snů a fantasmat. Dnes si touž kompozici můžete koupit pod dvěma různými názvy, Le Parfum v původním flakónu, který byl znovu uveden na trh po dlouhém období obalových inovací, a Mon premier parfum, ve flakónu neméně krásném, ovšem úhelnějším. Prostě drahokam.


Nymfy samozřejmě žijí mezi námi. Odcházejí za úsvitu v pyžamu do lesů, kreslí rostlinné ornamenty do učebnice fyziky a při pohledu z okna vidí, co jiní nevidí. Jinak prostě není možné, aby takto trávily tolik času. Jsou doby, které nymfám přejí víc, a doby, které jim vyloženě nepřejí. Dnes je člověk vídá poměrně dobře maskované. Vlastně na sobě nic vílího nemají. Asi vědí proč. Nosí mikinu a kalhoty pro mnohem větší tvory a těžké boty optimální k chůzi na Měsíci. Řekla bych, že mají něco z Tonksové z Harryho Pottera. Ostatně ani Tonksová nechtěla ani slyšet, že se jmenuje Nymfadora, a své dobré srdce skrývala pod vrstvami čehokoli s kapucí. Nymfa je ale nymfa. A i nymfí srdce Tonksové zahořelo pro veliké zvíře - profesora Lupina, který se, jak vědí všichni klasicky vzdělaní lidé, proměňoval v noci ve vlkodlaka. A z jejich lásky se narodil chlapeček... Teddy.



Kráska a zvíře. Foto via Pinterest.


Klání nymf a pána lesa. Foto via Pinterest.

My proto celý duben budeme zkoumat tajný život nymf. Ve Filmáči pro synestetiky si užijeme všemi smysly nádherný film o jedné věhlasné francouzské značce oblékající nymfy. Každá ikonická módní značka totiž musí vědět, koho obléká. Například takový Chanel rozhodně neobléká nymfy. Na Chanelu nic vílího není. U Chanelu se líbí ženám, které rády vládnou. My budeme naopak se zatajeným dechem sledovat, jak se rodí kolekce pro křehká vílí stvoření a jaká mytická figura tká jejich mlžné závoje. Samozřejmě se zastavíme u Antologie pachů, a prozkoumáme vůně rozmarně proměnlivého dubna. A téma na třetí článek mi teprve klíčí v hlavě. Počkám tedy, která z fazolí se uchytí.


Na závěr tedy jen připomenu, jaké synestetické radosti si se mnou v dubnu můžete užít v reálném čase a tváří v tvář.


  • V pátek 19. dubna od 17 do 20 hod. nás čeká unikátní příležitost pochopit vůně jako všesmyslově harmonické opusy. Budeme studovat 12 parfémů optikou čtyř živlů a jejich vlastností, z nichž se skládají všechny úchvatné úkazy v přírodě: tryskání pramene, vzdouvající se kvetoucí keře, sálavost pouštního písku, vztlak růstu. Přijďte prožít vůně jako umělecká díla dotýkající se všech smyslů! Zvláštní místo tentokrát vyhradíme zejména hudbě. Workshop "Jak vonět ve svém živlu" je vhodný pro ženy i muže. Přijďte, přátelé!

  • Ve čtvrtek 25. dubna od 19 do 20 hod. budeme zkoumat ve vůni překrásnou, svěže dubnovou, úsvitně třpytivou rosu. Online synestetický workshop na téma "Jak přeložit vůní... rosu" si můžete pustit i následující dva týdny ze záznamu. Abych vám stihla doručit poštou parfém pro vodní a vzdušné nymfy a jeho dominantní rosotvornou surovinu, je třeba se zaregistrovat už do 15. dubna.

  • Předesílám také, že květen bude věnovaný historickým parfémům. V pátek 24. května od 17 do 20 hod. nás tak čeká workshop "Jak cestovat s vůněmi časem" a ve čtvrtek 30. května od 19 do 20 hod. online setkání na téma "Příběh Chanelu No 5". Můžete se těšit i na jednu mimořádnou vonnou událost - totiž workshop "Český les čichem": v sobotu 18. května podnikneme cestu z města za synestetickou symfonií křivoklátských hvozdů a krásou vonných surovin a parfémů evokujících les. Na všechny workshopy a samozřejmě také individuální vonné a stylové konzultace se můžete zaregistrovat na této stránce.



Křehké, něžné, ženské. Takové bude dubnové orosené online setkání. Pozvánka Irena Kozelská pro Synestesis.


Duben perlí na stéblech trávy, stéká po skle, padá po kapkách z konvalinek. Duben je časem nymf a bujných kopýtek. Rozspusťme si vlasy, otrkejme se.


Do stavění májek zbývá jen pár týdnů.

bottom of page