top of page

ikony: sherlock holmes

portrét jestřába v londýnských mlhách


___

Kdo je Sherlock Holmes? Všichni Sherlocka Holmese známe. Víme však, kdo jsou ti, jež známe? Sherlock Holmes sedí vysoko na pahýlu starého sukovitého stromu, stojí u okna nad ulicí, kde oběma směry pádí drožky tažené koňmi, mezi nimiž se proplétají kvapící Londýňané. Sherlock Holmes stojí nehybně, s dýmkou v pravé ruce, jen z úst mu pozvolna stoupá dým. Jeho oči jsou však očima jestřába. Vidí, co jiní nevidí. Vidí tam, kde jsou jiní slepí. Zatímco tělo je zcela nehybné, mysl zpracovává nepředstavitelnou rychlostí nepředstavitelný objem dat. Frenetický pohyb se někdy odehrává zcela mimo naše zorné pole. Čistá kombinatorika. Ani stopa emocí.


Génius. Nedostižný Jeremy Brett v roli Sherlocka Holmese (seriál Sherlock Holmes, 4 řady, 1984-1994). Tedy dva géniové v jednom. Foto via Pinterest.


Sherlock Holmes nosí měkký flanelový oblek světle šedého odstínu, jenž jako by byl utkán z drobných chuchvalečků mlh. Nevychází bez čapky s kšiltem vpředu i vzadu a šedé vlněné kápě, jež z něj v noci dělá pouhý stín stínu. Nikoho. Sherlock Holmes v mlze splývá s mlhou, ve tmě s tmou. Mlha, tma jsou to, proč nevidíme. A nevidíme vždy, když nechápeme. Tam, kde je záhada, jsme slepí. To Sherlock Holmes se záhadou splývá, ale vidí. Vidí jasnozřivě jako jestřáb. Sherlock Holmes je záhada i rozuzlení. Světlo i tma. Záblesk světla ve tmě. V mlze. V mlze starého Londýna.


Kdyby Sherlock Holmes nebyl Sherlockem Holmesem, byl by tím, po kom Sherlock Holmes pátrá - tím, koho se jestřáb snaží uvidět. A nakonec i dopadnout. Snést se na něj střemhlav. Byl by tím, do koho nakonec chtě nechtě zatne neúprosně drápy a krvelačný zobák. Detektiv má v zrcadle oči vraha. Vrah je stínem detektiva. A naše doba miluje detektivy a detektivky, protože miluje prohlížet si vlastní stín. Miluje dívat se z měkké pohovky na zvráceně vedený řez ženským tělem, na zestetizované formy duševního týrání, na sycení se krví. A pak spustíme přes portrét Doriana Greye temně zelený sametový závěs, se smíchem zaklapneme knihu a jdeme čistým řezem nakrájet plátky masa na nedělní oběd.


Geoffrey Beene Grey Flannel. Viktoriánská mlha ve spreji. Foto via Pinterest.


Sherlock Holmes voní jako londýnská mlha. A mlha voní vlhkou, pudrovou fialkou. Co jiného je mlha než pudr rozptýlený mezi kapénkami vody? Co jiného je fialka než vlhký chlad za závojem mlhy? Sherlock Holmes voní parfémem Grey Flannel od Geoffreyho Beena, Sherlock Holmes voní šedým flanelem. Drobnými chuchvalečky mlh, jež hutní, jak navlhají mrholením. Sherlock Holmes i Grey flannel jsou syrovost sama. Tajemná syrovost. Jsou tajemstvím utopeným v hořkém mléce.


Sherlock Holmes je mág tančící na ostří dvou světů. Někdo ho ale vždycky strhne zpátky do světla. Do místnosti, kde to teple praská v krbu. A tam, v bezpečí viktoriánských tapet a závěsů, si Sherlock Holmes s úlevou řízne.


Řízne si do houslí.


P.S. Tento geniální, poeticky sychravý parfém patří k jedněm z cenově nejdostupnějších na trhu. To kdybyste nevěděli, co pod stromeček Sherlocku Holmesovi.


P.S.P.S. A pro milovníky Sherlocka Holmese ještě jeho největší dobrodružství. I s parfémem.

bottom of page