top of page

jean-claude ellena v pěti tónech

přesněji řečeno v pěti datech, pěti tónech, pěti vůních a pěti kachličkách


___

Parfumér Jean-Claude Ellena se narodil 7. dubna 1947 v metropoli francouzského parfumérství, jihofrancouzském městě Grasse.

Oficiální kampaň pro The Different Company. Foto via Pinterest.

Roku 1963, v pouhých šestnácti letech začal pracovat tamtéž jako nekvalifikovaný dělník v parfumérském závodě Chiris a o pět let později, už se dvěma dětmi, nastoupil do parfumérské školy společnosti Givaudan v Ženevě, studií ovšem brzy zanechal.


Roku 1992 uvedl pod značkou Bulgari na trh svůj první minimalistický parfém, Eau parfumée au thé vert, jenž je mezníkem v jeho tvorbě i v dějinách parfumérství. V r. 2000 založil spolu s Thierrym de Baschmakoffem exkluzivní parfumérskou značku The Different Company. V letech 2004-2016 působil jako interní parfumér společnosti Hermès. Ellena tvoří v laboratoři v Cabris, v kopcích nad Grasse, a píše knihy o parfumérském umění.


Ellenův minimalismus lze uchopit z různých stran. Zkusím to tentokrát hravěji a praktičtěji. Minimalismus je v praxi založený na práci s omezenou paletou surovin a u Elleny se projevuje mimo jiné zvláštním zaujetím některými tóny, jež se v jeho parfémech opakovaně objevují v nových interpretacích.


Čaj, kardamom, grep, voda, kosatec. Foto Tanguy Calvez pro Synestesis.

Pět tónů, pět parfémů a pět kachliček pro jejich ilustraci. Kachlička, objekt prostý, graficky čistý, je vždy zvolena tak, aby vzbuzovala stejné vjemy jako parfém, který má evokovat. Níže uvedenou pětici parfémů lze používat jako mapu Ellenovských vůní. Tam, kde při testování vůně pocítíte jisté rozechvění - budete mít pocit, že hledáte něco podobného -, můžete pokračovat v pátrání naznačenou cestou.



čaj*

Bulgari Eau parfumée au thé vert (1992, ♀️/♂️)


Dnes už si sotva představíme, jak zvláštně musela tato vůně působit v roce 1992, kdy se objevila na trhu. Nikdy předtím nic nevonělo jako toto, a po pravdě řečeno ani nic potom, přestože se čajový akord objevil v řadě parfémů a stal se jedním z kosmetických archetypů hojně používaným v hygienických produktech, zejména v mýdlech, sprchových gelech a deodorantech.

Foto via Pinterest.

Žádný z pokusů o imitaci Eau parfumée au thé vert totiž už ani zdaleka nedosáhl průzračné rozjímavé krásy originálu. Z pozdějších napodobenin zmizela nahořklost zeleně, průsvitná kořenitost evokující jemný skořicový prach a především nenapodobitelný zemitý tón, který možná způsobil, že dříve než formuli akceptoval Bulgari, byla dvakrát zamítnuta, poprvé u Yves Saint-Laurenta a podruhé u Diora.


Ellena vůni vytvořil z pouhých dvou desítek surovin a tuto subtilní stavbu z citrusových, zelených*, květinových a dřevitých tónů vyvážil tak dokonale, že by se dala postavit na špičku jako origami v absolutním bezvětří. Eau parfumée au thé vert je typ “neparfémového” parfému, vhodného pro ty, kdo vyznávají eleganci zcela prostou ostenze.


K čemu bychom mohli pocit z této vůně přirovnat, kdyby nebyla vůní, ale vjemem plynoucím po jiném smyslovém kanále?


hmat: vodní mlha

zrak: bezčasí japonských zahrad

chuť: zelený čaj

sluch: oblé, křehké, tlumené zvuky, Agnes Obel: Falling, Catching


Další Ellenovy parfémy s tónem čaje, jež budou lahodit tomu, kdo ocení tuto ikonickou "čajovku": Cartier Déclaration (♂️), Hermès Hermessence Osmanthe Yunnan (♀️/♂️), Hermès Hermessence Rose Ikebana (♀️/♂️), Hermès Voyage d’Hermès (♀️/♂️)


kardamom*

Cartier Déclaration (1998, ♂️)


Déclaration, Vyznání, je druhou Ellenovou variací na téma čaj. Tentokrát se Ellena inspiroval kouřovým aroma černého čaje Darjeeling Castleton. Déclaration je jako teplý vítr nesoucí vůni exotického koření a špetku živočišnosti.

Foto via Pinterest.

Utkat lehký, “vanoucí”, parfém z cedru*, materie statické a ukotvující, je nelehký úkol. Déclaration se odpoutává od země díky vysokému podílu svěžího koření, zejména větrového kardamomu, který spolu s pepřem*, jalovcem* a koriandrem* unáší hřejivou skořici*, kmín* a zázvor*. Únos ženského živlu mužským jako ve starých mýtech. V parfémech je totiž vše chladné a suché (ve smyslu nesladkého, jako u vína) mužské, a vše teplé a sladké ženské. V dnešní nejisté době, kdy by i za únos Sabinek mohl někdo skončit před soudem, budu raději mluvit o uchvácení.


A jak by tento vjem vypadal, kdybychom jej přeložili do jazyka ostatních smyslů?


hmat: ohlazené dřevo

zrak: tlumené zemité barvy v zapadajícím slunci

chuť: masala chai (nasládlý čajový nápoj se směsí koření a mlékem)

sluch: dřevěná zvonkohra, vířivé rytmy; Bau: Raquel


Další Ellenovy parfémy s tónem kardamomu: Bvlgari Eau parfumée au thé vert (♀️/♂️), Hermès Un jardin après la mousson (♀️/♂️), Hermès Voyage d’Hermès (♀️/♂️), Lalique Eau de Lalique (♀️/♂️)



grep*

Hermès Un jardin sur le Nil (2005, ♀️/♂️)


Asi neznám chladnější vůni, než je Zahrada na Nilu. Je to ten typ chladu, jaký člověk vyhledává v létě: takřka řezavé citrusy a zahradní byliny mezi velkými kostkami ledu. Vše, co Ellena v tomto parfému použil, sdílí některou ze tří vlastností této kompozice: je to buď trpké, bylinně hořké, vlhce chladné, nebo všechno dohromady.


Foto via Pinterest.

Lidé se často domnívají, že, co se týče parfému, nejlepšího osvěžení dosáhnou s parfémem citrusovým, tedy aciditou. To je ovšem velký omyl. Skutečně chladivě působí právě zelená hořkost a zemitost až minerálnost, ať už ve spojení s citrusy, nebo bez nich: zkrátka pocit, že jste ve vlhkém stínu prorostlém temnou zelení, nebo přímo v podzemní jeskyni.


V Un jardin sur le Nil Ellena tohoto prudce osvěžujícího efektu dosáhl spojením grepu, nezralého manga, vodních tónů a průsvitného kadidla, jež zde evokuje skálu, z níž divoce prýští svěží pramen. Spásný, ač téměř nepřátelský chlad jako letní osvěžení v horském jezeře!


Jaké vjemy by s podobným efektem přenášely jiné smysly?


hmat: hluboká ledová voda, pichlavá, vyrážející dech

zrak: skelný lesk; kobaltově modrá, limetková zeleň

chuť: trpkost nezralého ovoce

sluch: staccato; Dario Marinelli: Briony


Další Ellenovy parfémy s tónem grepu: Hermès Eau de pamplemousse rose (♀️/♂️), Hermès Jour d’Hermès (♀️), Hermès Kelly Calèche (♀️), Hermès Terre d’Hermès (♂️)



voda*

Hermès Un jardin après la mousson (2008, ♀️/♂️)


Un jardin après la mousson, Zahrada po monzunu, svou stavbou a dominantním tónem žlutého melounu* navazuje na Diorellu (Dior, 1972), skvost z rodiny chypré* parfémů, jejž vytvořil Ellenův mentor a průkopník zjednodušování kompozičních technik, parfumér Edmond Roudnitska.

Foto via Pinterest.

Svým názvem a inspirací ale odkazuje k jednomu k nejvýznamnějších parfémů historie, Après l’ondée, Po dešti (Guerlain, 1906). Oba parfémy voní jako vzduch po bouřce nabitý elektřinou. Jsou zvláštní směsicí vlhkosti a pudrovosti, podobně jako je i ve vlhkém vzduchu po bouřce cítit prašnost cest.


Zatímco v Après l’ondée skapává voda z modrých zvonků, tady je všechno veliké, dužnaté, temně zelené. Tam i tady se ale dobře dýchá. Jako po prudkém dešti, když začíná něco nového.


V jazyce jiných smyslů, než je čich, by vjemy způsobené touto vůní vypadaly takto:


hmat: brnění mokrých prstů po krájení pálivých paprik

zrak: skelné organické povrchy; melounově žlutá a hluboká zeleň

chuť: žlutý meloun, žlutá a zelená kapie

sluch: těžké kapky padající z okrajů střech, Richard Reed Parry: Quartet For Heart And Breath


Další Ellenovy parfémy s akvatickými tóny: Hermès Hermessence Épice marine (♀️/♂️), Hermès Un jardin sur le Nil (♀️/♂️), Hermès Jour d’Hermès (♀️), Hermès Un jardin sur le toit (♀️/♂️)



kosatec*

Hermès Hermessence Cuir d‘Ange (2014, ♀️/♂️)


To sousloví, “cuir d’ange”, “andělská kůže”, si Ellena přečetl v autobiografickém románu Jeana Giona (1895-1970) Zelené mládí. Giono je napsal v souvislosti se svým otcem, ševcem, anarchistou a spasitelem všech možných exulantů, který šil na přelomu 19. a 20. století v provensálském městečku Manosque “střevíce z andělské kůže, pro nějakého boha o tisíci nohou”.

Foto via Pinterest.

Jako “květinově kožený parfém lehký jako andělské křídlo, vzpomínku na návštěvu ve skladu kůží společnosti Hermès”, Ellena popsal už o sedm let starší parfém Kelly Calèche, z nějž evidentně při tvorbě Andělské kůže vycházel. Zatímco Kelly Calèche s výrazným tónem grepu je na anděla příliš barevná a rozpustilá, Cuir d’ange je jako mlžná zjevení z jiného světa, jež každým pohybem víří bílý prach. Do takové kůže bych obula taneční performery z fotografií Alexandra Jakovleva.


Týž vjem vyvolává...


v případě hmatu: drolící se sádra

zrak: cáry mraků, směs sádrově bílé a šedomodré; Jakovlevovi andělé

chuť: rozdrcený acylpirin

sluch: pytlík mouky najednou obrácený do mísy, Max Richter: Dream 3


Další Ellenovy parfémy s tónem kosatce: Hermès Hermessence Iris Ukiyoé (♀️/♂️), The Different Company Bois d’iris (♀️/♂️), Hermès Eau de narcisse bleu (♀️/♂️), Hermès Eau de gentiane blanche (♀️/♂️), Frédéric Malle L’Eau d’hiver Hermès (♀️/♂️), Hermessence Paprika Brasil (♀️/♂️), Bulgari Au parfumée au thé vert (♀️/♂️)


Vůně je ze své podstaty neviditelná. A co není vidět, to naše mysl obtížně zpracovává. Od chvíle, kdy však vůně získá díky překladu do jazyka jiného smyslu čitelnost, stane se neuchopitelné uchopitelným. Chaos se promění v řád.


Na cestě k vůni vaší duše tak někdy pomůže i objekt zdánlivě tak banální, jakým je... obyčejná kachlička.


N.B. Definice pojmů opatřených hvězdičkou najdete v Glosáři, jenž je přístupný z hlavního menu blogu.

bottom of page