top of page

jen tak si uždíbnout z vázy

rozhovor s Jarmilou Neugebauerovou, zahradnicí tělem i duší a expertkou na jedlé květy, kořeninové rostliny a léčivky


___

Je horké červencové dopoledne a pod pergolou kuchyňské zahrady, jež je součástí areálu Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici, to vypadá jako v zavedeném květinářství. Z váz přepadávají čerstvě nařezané květiny, v mísách plavou květy jako lekníny ve stinném jezírku a jiné jsou jen tak navršené v kyprých hromádkách, jako když si holčičky hrají na víly a v dobré víře sklidí do zástěrky záhon jahodových květů. Přišli jsme se seznámit s kvetoucí krásou jinak, než jsme zvyklí. Než se krátce po poledni rozejdeme, bude po květinách. Všechno, co při příchodu vidíme, před odchodem sníme. Zaplesá nejen oko, ale stejně tak i chuť, o jiných smyslech nemluvě. Synestetická hostina!


Jarmila Neugebauerová, která nás v následujících hodinách přesvědčí, že naše saláty, jednohubky, polévky a omáčky až do této chvíle postrádaly jistý nenahraditelný poetický prvek a v pravém smyslu slova korunu pro všechny smysly, je naší přední expertkou na jedlé květy, kořeninové rostliny a léčivky. Těm druhým dvěma bude věnováno dopoledne následujícího dne. A celá událost skončí stejně: extatickým žvýkáním a hlasitými projevy úžasu, nadšení a překvapení, jak radikálně může proměnit prožitek z plátku rohlíku s čerstvým sýrem něco, co roste divoce na louce nebo co si lze vypěstovat na záhoně nebo v truhlíku za oknem.


Květy a květiny. Jedno dopoledne, a začnete se na ně dívat jinak. Začnou vás svrbět prsty a posedne gurmánská zvědavost. Které jíst a které nejíst? Obě přednášková dopoledne, o jedlých květech a o kořeninových rostlinách a léčivkách, se v Lednici konají pravidelně jednou ročně v době, kdy zahrada kypí nečekanými lahůdkami. Nenechte si příští rok tuto explozi radosti pro všechny smysly ujít! Zase v červenci, tentokrát 2024! Třetí zleva na první fotografii je vaše průvodkyně zelenými radostmi pro všechny smysly, paní doc. Ing. Jarmila Neugebauerová, Ph. D. Děkujeme za pozvání i za rozhovor! A děkujeme také paní Věře Jungové, projektové manažerce lednických Tématických zahrad, kterou vidíte na téže fotografii druhou zleva, za milé přijetí a dobrou vůli zpřístupnit tento zahradnický skvost i nám, kdo už dávno do školy nechodíme! Foto Tanguy Calvez a Irena Kozelská pro Synestesis.


Jarmila Neugebauerová je prvním vzácným hostem mého dlouho připravovaného projektu: podcastu, v němž vám toužím představit nanejvýš zajímavé, a přitom, jak uvidíte, blízké, sdílné, velkorysé duše, které se svojí prací nebo koníčkem dotýkají hned několika smyslů. Synestezie, jinými slovy všesmyslová harmonie, je, jak už víte, neoddělitelně spjata s parfumérským uměním, jež by bez propojení s ostatními souladnými smyslovými zážitky zůstalo z velké části němé, neuchopitelné, nepřístupné. Je však mnoho profesí a vášní, které jsou mnohosmyslové, či dokonce všesmyslové. Jsme vůbec ne malou komunitou synestetiků! Možná tak díky synestetickým rozhovorům zjistíte, že všesmyslové vnímání je zásadně důležité i pro vás a stejně jako nám i vám přináší povznesení, radost i vhled, jež lze těžko s něčím porovnat. Zkrátka že stojí za to se smyslovým vjemům vědomě oddávat, zkoumat je a vychutnávat si je se vším všudy. A pokud jste zatím skeptičtí, poslechněte si Jarmilu Neugebauerovou!


Fotoreportáž z druhého dopoledne, tentokrát na téma kořeninové rostliny a léčivky. Zpracování jedlých aromatických rostlin je výsadním aktem tvořivosti. Co s čím? Jak vyladit k dokonalosti akord barev, chutí, vůní, zvuků a hmatových vjemů? Kdo přemýšlí nad harmonií a krásou, jako by stál pod rohem hojnosti, z něhož na nás kdosi z nebes sype růžové plátky a zlatý pel.


Co se například dozvíte?


• Jak se rodí vášeň pro zahradničení?

• Proč je v léčivkách divokost?

• Jak udělat hodokvas z rajské polévky z pytlíku?

• Proč nevnímat zdobení jídla jako úkol navíc?

• Jaké bylinky tvoří českost české zahrady?


I takhle může vypadat... portrét dámy. Dobromysl obecná. Origanum vulgare. Pochopíte po shlédnutí rozhovoru. Jakou bylinku byste si vetkli do erbu vy? Foto Irena Kozelská pro Synestesis.

První díl synestetického podcastu vám servírujeme nazdobený letními květy a květinami. Protože se však říjen právě přehoupl v listopad a kvetoucí krásu dávno vystřídala podzimní jablka, je zřejmé, že došlo k zádrhelu. K některým projektům zkrátka musíme dorůst. Naše technická zdatnost potřebovala ještě pár měsíců navíc, aby dorostla do výše našeho nadšení. To nevadí. Otočme věc z té lepší stránky, a užijme si vzpomínku na lahodné vjemy léta: zemitě ozonickou vůni ranního kropení, ševelení vodou skrápěných listů, peprnost čerstvého salátu. Zase se dočkáme.


Můj velký dík patří i mému partnerovi Tanguymu Calvezovi, který má všechny vlastnosti a dovednosti, jež já postrádám, a který je na záznamu s námi, jen z druhé strany kamer.



P.S. A která je nejlahodnější? Která z květin vyniká nejlepší chutí, a všestrannou smyslovou libostí vůbec? Mojí osobní favoritkou je denivka, která chutná jako křupavé lístky mladé čekanky listové. Vynikající! Chcete-li najít vlastní královnu kuchyně, která potěší všechny vaše smysly, počkejte si na počátek července a výlet do Lednice, do světa rostlin, které umějí překvapit.

bottom of page