top of page

vánoční zázraky za pětistovku I: muži ženám

o tom, jak o Vánocích dojmout a nevykrvácet


___

Půjdu rovnou k věci. Neumím vymýšlet dárky. Dárky, jimiž obdarovávám své blízké, vždycky tak nějak podivuhodně ladí s mojí barvou očí, dají se snadno zúžit v pase a baví mě je číst. Nejčastěji mi ale moc hezky voní.


Foto Tanguy Calvez pro Synestesis.

Nechci nikoho urazit, ale myslím, že co se týče nakupování dárků, jsem jako muž. Muž taky neví, co jeho žena chce, ale tuší, že je to žena a že se k ní sada šroubováků nehodí. Je to muž všímavý, nelámejme nad ním hůl.


Každý rok tak muž obtáčí několik nápadů, o nichž se domnívá, že takové dárky jeho žena dostává ráda: zpravidla do tohoto výčtu patří romantické pozornosti z Husky nebo HudySportu, dále letenky do destinací, kde vedou všechny cesty do kopce, a konečně parfém. Parfém proto, protože nemá velikosti.


Na tomto místě vám ale musím sdělit drastickou pravdu: parfém sice nemá velikosti, ale co do obtížnosti výběru je to ta nejošemetnější věc, jakou můžete ženu obdarovat, pokud ta vaše nepatří do vzácné, prakticky vyhynulé čeledi žen zcela nenáročných. Parfémů je skoro 60 000 tisíc a žen přesně dvakrát tolik typů, tak jak je chcete spárovat? Ha?


Poradila bych vám žádný parfém nekupovat, ale to by vaše partnerky skončily s činkami a letenkou na Ural, a na to je, věřte nevěřte, ženská solidarita citem příliš upřímným a horoucím. Takže tady je několik tipů, co koupit, a hlavně, jak to vybrat, aby to nebyl totální propadák.


Neznámá kráska. Foto via Pinterest.

Budeme se držet tří jednoduchých pravidel (to mají muži rádi, ne?):


1. Do parfému neinvestujeme víc než pětistovku (dobře, maximálně baťovských 549 Kč, nebuďte takoví hnidopiši). Vždycky je tu totiž riziko, že nekupujeme parfém, ale skleněnou dekoraci do koupelny.


2. Na parfém pohlížíme, jako by to byla naše žena. Hned vysvětlím: také jste si všimli toho, že věci, jimiž se rádi obklopujeme, s námi sdílejí vlastnosti, které bychom chtěli mít? Jaký je podle vás muž, který si koupí BMW, a pak o něm říká, že “má elegantní design”, “čistý interiér“ a “vytáhne to z nuly na stovku za tři sekundy“? No, žádný zálesák to nebude, i když může mít k elegantnímu designu daleko, o čistém interiéru nemluvě. Co vytáhne z nuly na stovku za tři sekundy, nechám na vaší představivosti. Jistě jste ale pochopili, že o realismus zde v žádném případě nejde: není důležité, co jsme, ale čím toužíme být. A ženy jsou v tomto ohledu bytosti neobyčejně snivé, vím o čem mluvím.


3. Dárek doprovázíme pohnutým příběhem (níže dovysvětlím).


Takže pojďme na to. A ještě jednou opakuji, popisy parfémů by se měly blížit tomu, jaká vaše žena touží být (ne tomu, jaká je doopravdy, to jí proboha nekupujte).



Rochas Eau de Rochas EDT*


Lehká (neříkám lehkomyslná) toaletní voda s převládajícími tóny hlavy*, to jsou svrchní, nejsvěžejší tóny, zpravidla citrusové, pro něž je charakteristická euforičnost, energičnost, optimismus. V Eau de Rochas mají citrusy velmi dobrou stabilitu, parfém si uchovává citrusovou svěžest a lehkost až do konce vývoje. Převládají citrusy nesladké, nahořklé, "zelené" (limetka*, bergamot*, grep*), jež parfémům mohou dávat až chladné vyznění. V tomto případě bych ale volila spíš slovo chladivé. Citrusovou hlavou totiž záhy začne prosvítat něžně pudrové květinové srdce* s jasně patrnou (i když ve složení neuvedenou) mimózou*, která voní jako jemná pudrová líčidla. Rychle nastupuje i lehounce nasládlý základ*, v němž se snoubí dokonale vyvážená kombinace zemitě čokoládového pačuli* a ambry* s charakteristickým tónem pálícího se cukru - obojí, pačuli i ambra, ve velmi tlumené podobě. Parfém má v sobě dost energičnosti, aby svou nositelku povzbudil v tělocvičně, ale i dost elegance, aby zapůsobil v jakémkoli formálnějším prostředí.


Známá kráska. Marillon Cotillard. Foto via Pinterest.

Agent provocateur Agent provocateur EDP*


Jeden z mých nejoblíbenějších parfémů, nečekejte ode mě tedy nic objektivního. Fantastická souhra růže*, ovocnosti připomínající čerstvé brusinky a svěží kořenitosti, jako by se housle zastavily na ryzím, jasném, pronikavém, a přesto zaobleném, přátelském tónu (prostě celá já). Velmi ženský, hedvábný, vzdušný a jakoby prosvětlený akord: jako byste hodili do poryvu větru světle růžovou šálu z hedvábného habutaje (všichni muži mají jasno) a pozorovali její půvabný tanec a víření. Ztělesnění nebezpečné nevinnosti (co jiného čekat od agenta provokatéra). Je to chypré* parfém. Co je chypré, lze pochopit po soustavném pětiletém studiu, jak teoretickém, tak i praktickém, takže zůstaňme u toho, že chypré tóny vůni dodávají nádech vína, v tomto případě lehkého růžového.



Nina Ricci Premier jour EDP


Parfém unikátních optických, ba přímo synestetických kvalit. Hned vysvětlím. Výrobci parfémů si zřejmě zakládají na tom, aby nás co nejvíc zmátli, a proto je zpravidla obsah, obal a reklama naprosto nekoherentní. Premier jour je ovšem vzácným příkladem přístupu zcela opačného. Premier jour lze přeložit jako “úsvit” nebo “svítání” a celý tento parfém je jako ta pozvolna se rozplývající červánková linie, jež se tvoří na východě těsně předtím, než se slunce vyhoupne nad obzor: je to neokázale úchvatné, romantické a křehce pomíjivé a člověk by udělal cokoli, aby to ještě chvíli pozdržel. Premier jour je ryze květinová vůně na bázi hrachoru*, lehounce medově nasládlá, lehounce ovinutá listím a lehounce omamná, jako by si víla Zvoněnka dala stopičku medoviny a smála se - zvonivě - na celé kolo.


Malá Zvoněnka. Foto via Pinterest.

Cacharel Noa EDT


Ztělesnění něžného mateřství a sklonu vše, i věku plenám dávno odrostlého, zavíjet a zaťuchmávat do měkoučkých fáčů, šál a pokrývek. Projevuje se to také větami: “Máš košilku?” “Dopni si to ke krku.” “Zastrč si to tričko do kalhot.” Noa je vůně stejně konejšivá jako tyto starostlivě míněné lamentace. Ten parfumérský trik spočívá v tom, že obsažené složky jsou uhněteny tak, aby v nich vynikl aspekt mléčnosti: ne ve smyslu vůně mléka, ale bílé zastřenosti. Podobný efekt už jsem popisovala u svatební vůně pro Káju. Zní to zvláštně, ale je to jednoduché. Vezměme si například santal*, který je tu v základu. Santal je samozřejmě dřevo, ale jeho druhotnou charakteristikou je mléčnost. Jestli jste někdy byli svědky toho, jak pozvolným pálením santalu vzniká hustý mléčný dým, pak si přesně rozumíme. Vezměte další ingredience s druhotnou charakteristikou bělosti nebo mléčnosti (bílé květiny*, bílé pižmo*, tonku*), a máte tu krásnou kyprou mlékařku s načechranými buňkami jako z Vermeerova obrazu. Dejte jí do rukou mlýnek na kávu - v Noa je jemný tón pražené kávy -, na stůl postavte nedbale upravenou kytici z bílých květin a pleťově růžových pivoněk, a šup s tím pod stromeček.

Dame Maggie Smith. Nejkrásnější. Foto via Pinterest.


Joop! Femme EDT


Santal je složkou i tohoto parfému, dokonce složkou dominantní. Jeho interpretace je ale odlišná. Velice odlišná. Tady je santalové dřevo hlavně dřevem. V dějinách parfumérství obecně panuje názor, že dřevité parfémy byly až do vzniku Féminité du bois (doslova “Ženskost dřeva”) od Serge Lutense (1992) striktně pánskou skupinou. Femme ("Žena") je o pět let starší a rozhodně je dřevitým parfémem, a nevím, proč je mu upíráno toto prvenství. Asi proto, že v prvních deseti minutách jejího rozvoje se odehraje něco aldehydově-květinového, nebo chcete-li luxusně mýdlového, co trvá v Chanelu č. 5 několik hodin. Nechme ale tuto otázku pro tuto chvíli plavat. Důležité je to, že ona dřevitost, původně typická pro pánské parfémy, je klíčem k uchopení tohoto parfému. Dámské dřevité parfémy jsou totiž jaksi jangové, mají v sobě nezávislost, dobrodružství, kouří a občas mluví sprostě. Prostě žádné květinky, jestli mi rozumíte. I když jasmín tu je. Ale i ten jasmín kouří a pokud nemluví sprostě, pak rozhodně kleje. Tato Žena je zkrátka, řekněme, z rodu Artemidina - kůň, luk, šípy a moc se s tím nepárat. Femme představuje typ neochvějné, sarkastické elegance, kterou já osobně marně toužím ztělesňovat pokaždé, když je na blízku nízká zákeřnost.


Tak.


Zleva doprava: Rochas Eau de Rochas, Nina Ricci Premier jour, Joop! Femme, Cacharel Noa (ta kulička ve flakónku líně pluje a je to prostě k zbláznění roztomilé), Agent provocateur Agent provocateur. Foto Tanguy Calvez pro Synestesis.

Takže až si srovnáte, jak vaše žena touží působit na okolí, a vyberete pro ni ten správný překlad do vůně, na chvíli se zastavte. Možná si vezměte dokonce do ruky tužku a opište si z textu tu větu, jež vás přiměla vybrat právě tu či onu vůni. Možná ji ještě poupravte, abyste byli úplně spokojeni a věděli, že přesně to je ona. Vaše žena. A pak, až jí ten parfém budete hezky balit, jí tu větičku připište rukou dovnitř na kus papíru.


I v případě, že koupíte skleněnou dekoraci do koupelny, dotknete se jí na těch správných místech.


No a pokud s dárkem uspějete, nezapomeňte své ženě říct, že jste ten tip měli ode mě a že taky pořádám workshopy o parfémech, které jste sice osobně nezažili (což je, mezi námi, na pováženou), ale nepochybně jsou zcela dechberoucí a vaše žena by si je rozhodně neměla nechat ujít. A pokud s dárkem neuspějete, bude to určitě tím, že jste místo soustředěného vybírání mysleli na bůhvíco.


Šťastné a veselé.


N.B. Definice pojmů opatřených hvězdičkou najdete v Glosáři, jenž je přístupný z hlavního menu blogu.


P.S. Tento článek není sponzorován. E-shopy, na něž se odvolávám, jsem vybrala na základě toho, že nabízejí nejlepší nebo jednu z nejlepších zjištěných cen na trhu a zároveň mám s nimi opakovaně výbornou zkušenost jako kupující. V následujících dnech vyjde také článek "Vánoční zázraky za pětistovku II: ženy mužům". Vložíte-li svou adresu do okénka "Newsletter", budete vědět, že vás článek čeká a nemine.


bottom of page