top of page

co v životě ženy způsobí růžový parfém

a o tajné moci růžové


___

Nejsem si jista, zda si my ženy uvědomujeme, nakolik náš život ovlivňuje vůně, kterou nosíme. Nebo nakolik jeho plynutí ohýbá na tu či onu stranu to, že vůni nenosíme. Vůně mají na naše bytí neobyčejný vliv. Zůstanu-li u květin, pak fialka životu dává něžnou rozpíjivost akvarelu, jasmín tělesný žár, konvalinka rozmarnou chichotavost a narcis nespoutanost a nadhled koňského sedla. Je tu však jedna vůně, jedna květina, jejíž moc je zcela neporovnatelná. Růže. Mohla bych strávit zbytek tohoto vrtošivého týdne všestranným popisováním její dojemné krásy či nezpochybnitelných léčivých, pěstících a jinak prospěšných vlastností. Mohla bych se rozepsat do šíře i délky o tom, jak ušlechtile růže voní, jak povznáší a uklidňuje mysl, blahodárně působí na pokožku, jak výborně chutná ve sladkých i slaných pokrmech. Byly by to ale jen střípky nehodné Jejího Veličenstva.


Jeden z opravdových zázraků. Foto via Pinterest.

Růže je nekonečně víc než souhrn svých estetických kvalit a všestranně blahodárných účinků. Růže je gigantický kulturní fenomén. Růže jako by obsahovala vše, co dělá ženu ženou: vrstevnatou okrouhlost, oslnivost i utajené hlubiny, samozřejmou velkolepost. Růže je na dotek kyprá a svěží, pro oko něžná i hýřivá, je ryzí jako vysoký tón hraný na stradivárky a čich přivádí k tiché konsternaci a k zážitku z nejčistších. Nikdy totiž neztratí nedotčenost, nikdy nepropadne korupci jako bílé květiny - jasmín, lilie, magnolie -, jež při odkvětu těžknou hřebíčkem a sladkou, rozkladnou vůní masa. Růže zmatní, získá zvrásněnost lněného plátna, zavine se od okrajů okvětních plátků jako neobroubená tkanina a její odstíny začnou zlátnout rzí, až získají onen překrásný pudrový odstín, pro nějž sušíme růžové kytice a s láskou si je prohlížíme ještě mnoho měsíců poté, co předaly své poselství. Odkvetlá růže si zachovává neskonalý půvab, včetně jedinečných čichových vlastností. Jako by se její vůně smísila s vůní zažloutlého papíru a šeptala milostné dopisy zapomenutých let. Růže je celá žena: poupátko zavinuté v povijanu i hebký popel, jejž odvane teplý vítr z dlaně.


Znám ženy, které říkají, že jim růže nevoní. Myslím ale, že jen nenašly tu svou. Takovou, jež by je po spirálách okvětních plátků dovedla až do středu jejich duše ženy, kdykoli se navoní. Přesto je pravda, že růže nejvíc sluší ženám jistého typu. Růže náleží ke svěžím květinám, a svěží květiny k archetypu panny. Ryzí růžová vůně tak nejlépe ladí k ženám, jež se půvabně rdí, lehce koušou do rtu, když řeší nákupní seznam či složitý matematický úkol, a zároveň rozkošně usmívají a klopí oči, když si uvědomí, že je při tom někdo pozoruje. Ve všech těchto chvílích ženy panny růžoví. To už myslím něco znamená. Navoníme si je tedy růží. Budou to ony ženy, na jejichž jemné, svěží prsty, odhrnující vlásky z horkého čela či obratně uvazující úhledný uzel na vázance, vzpomíná každý muž, jenž v ženě vidí ztělesnění dobra na zemi.


Růžová vzniká smísením červené a bílé. Třeba zkřížíme-li červená a bílá vlákna. Nebo vlijeme-li vychlazené mléko do rozmačkaných zralých malin. A to už jsme ostatně jen kousek od vůně růže. Foto zde a níže via Pinterest.


Růže ale sluší každé ženě. Tímto tvrzením sice zcela popírám to, co jsem o všeobecné slušivosti čehokoli napsala jinde, přesto si však stojím na svém. Předesílám ovšem, že co se týče růže, jsem jejím zcela nekritickým příznivcem. Dle mého názoru jde totiž jen o to najít u růže ten správný vonný odstín. A totéž platí o odstínu růžové. A právě tuto rozkošnou barvu, jež dostala po růži jméno, bych dnes ráda použila jako vhodný synestetický ekvivalent růžové vůně, když už není v mých silách dopravit v tuto chvíli k vašemu chřípí důkaz o nezbytnosti růžové vůně ve vaší osobní vonné garderobě.


Všeobecná slušivost růže vychází z nevyvratitelného faktu, že růžová je barvou zdraví. V jistých situacích - například při už zmiňovaném zčervenání nebo pečlivě provedeném polibku - dochází k rozšíření cév, a tudíž prokrvení jindy bledší pokožky. A už ji tu máme! Neodolatelnou růžovou! Vzpomeňte si na Pýchu a předsudek a na paní Bennetovou štípající své dcery do tváří, když se schylovalo k zásnubám. Růžová zkrátka mimo jiné i prokazatelně zvyšuje šance na uzavření výhodného sňatku. Ale nebojte se, ruměnec a zrůžovělé rty jsou nedocenitelným doplňkem ženy každého věku, o čemž svědčí veleúspěšnost všech tvářenek a růží na rty, jež se válí v našich koupelnách. Pokud se ovšem i nadále stavíte proti růžím a růžové, beru na sebe laserem střižený kostýmek nekompromisní advokátky, a předstupuji s promyšlenou obhajobou obou těchto našich spojenců před nelítostný soudní dvůr.


Lanvin v dobách Albera Elbaze. Ten člověk navinul na ženu štůček látky, a svět mu ležel u nohou. Alber byl jedním z velkých mistrů, budiž mu země lehká. O kom lze říct, že jeho ovíjecí schopnosti měly cenu zlata. Foto via Pinterest.

A jdu rovnou k jádru pudla. Co takové ženy milenky? Ženy archetypu milenka? Jaká jiná žena by se měla zahalit růžovou od hlavy až k patě? Bude to ovšem samozřejmě jiná růžová než v případě ženy panny: ne už křehkými květy obalený keř, ale růže solitér. Žena milenka se o pozornost nedělí. To ona sama je růže. Žádný utajený střed duše, jak jsem háčkovala výše, ale zcela veřejný středobod vesmíru. Žena milenka je ženou středu. Vše ostatní se točí kolem ní, i kdyby nechtěla. Ale ona chce. A to si logicky žádá nepřehlédnutelný, zářivý odstín: frivolní fuchsiovou! Tato růže zastaví dopravu i kostky vržené na nervově vypjaté sukno herního stolu.


Pojďme ovšem dál a prozkoumejme jinou odrůdu ženy. Ženu mocnou. Ženu matku. Tu, jíž, jak už víte, nejvíc sluší malé černé. Černá je vedle jiných svých nezpochybnitelných kvalit také nejdůstojnější ze všech barev, a právě proto s matkou tvoří tak sehranou dvojici. Matka v růžové od hlavy k patě už by nebyla tak úplně matkou. Matce hrají do karet tóny nepoměrně temnější. A tak ji oblékneme do barvy růží tušených ve tmě. Do temně fialové. A teprve na tento ctihodný pancíř ukápneme růžových rozkoší.


Krása. Že se tu sešly hned čtyři různé barevné odstíny? Potud, pokud jde v základu stále o touž barvu, tvořenou jen různými poměry červené a modré, je takové mnohovládí nanejvýš žádoucí. Jako bychom sledovali růžovou na slunci i ve tmě jejích záhybů. Foto via Pinterest.


Růže lahodící ženě matce voní jako popel z lesního ovoce, višně v zemité čokoládě nebo vysoká číše staletého vína, a proto jsou také jejími osudovými barvami karmínová, purpurová, fialová, zkrátka všechny odstíny na rozhraní červené a modré. Z mocné ženy musí jít jistý odstup. Možná i chlad. To se nijak nevylučuje s vřelostí, vzpomeňme na elegantní půvab budoucí britské královny. Jen prosím žádné milenkovské ovíjení. Královny mají úplně jiný úkol.


Pojďme ovšem dál a v této galerii růžových portrétů se přesuňme k ženě divošce. O té už víte, že je vrostlá do přírody a jejího bezchybného cyklického soukolí a nejvíc ze všeho miluje kochání se čímkoli s rukama v kapsách. To jsou její malé mše k uctění moudrosti matky přírody. Ženu divošku ve fuchsiovém hedvábí nepotkáte, a pokud ano, není to žena divoška. Tento ženský archetyp totiž miluje mat a patinu a duše takové bytosti netouží po pozornosti, takže by ji ani nenapadlo koupit si cokoli ve fuchsiově růžové, nemluvě o lesku. Růžová pro luční stvoření je lehce zaprášená pylem nebo skořicí, poeticky uválená a tu a tam prošpikovaná slámou. A přesně tak i voní. Může být už lehce proschlá, jako růže na cestě zpátky do země, nebo mírně, a někdy i nemírně umazaná od bláta.


Nedokonalost je v případě divošky vrcholem dokonalosti. Tuhle růži ještě rozebere na okvětní plátky, smíchá s černým čajem a vychutná si ji do posledního doušku. Nic nepřijde nazmar. Foto via Pinterest.


Nepoměrně větším oříškem jsou ženy hrdinky. Ženy hrdinky tolerují růžové snění pouze v případě, že s ním přicházejí osoby, jež mají ze srdce rády. Jako má třeba moje hrdinská kamarádka Jana ráda, jak doufám, mě. Ale i tak se s tím sněním musím rychle vymáčknout, protože na naše klábosení má přesně vyhrazený čas. Od 13:15 do 14:25. Počítáte-li i o víkendu čas na minuty, jste jistojistě hrdinka a růžové snění pokládáte za nekonkrétní cosi, co se nachází hluboko pod prahem vaší pozornosti. Abyste vzala růžovou a růže na milost, musí mít patřičné grády. Alespoň jako růžový grep. Nic chuťově méně řízného než citrus a z barev neon neberete. Ženy hrdinky si musí uvědomit, že zbytek světa má nervovou soustavu nepoměrně křehčí, a proto je třeba neony dávkovat homeopaticky. Jinak některým jedincům chatrnější duševní konstituce hrozí epileptický záchvat. Ve fluorescentní růžové stačí mít drobný doplněk: kaučukové hodinky s integrovaným plynoměrem a elektroměrem, tři pruhy na teniskách nebo alespoň ibalgin. Pro psychicky méně rezistentní přítelkyně.


Co s tímhle? To byste se divili. Černý úbor, tak milý tolika jiným ženám, hrdinku sám o sobě nenadchne. Na to drasticky postrádá šťávu. Stačí však detail v neonově růžové, a hrdinka ožívá v plné síle! Vrchní díl plavek - či co to vlastně je - bude pod černým overalem vypadat famózně, věřte mi. Upoutá pozornost, aniž by vypálil zrak. Netřeba se bát ani různě se křížících linií v horní části oděvu. Naopak. Potud, pokud vše zůstává přímočaré, je hrdinka ve svém živlu, a dynamickými tempy rozráží vody velkoměsta. Foto via Pinterest.


Co v životě ženy způsobí růžový parfém? Jak jste měli možnost vidět výše, záleží na odstínu. Moc růže se ale nezapře. Každý růžový parfém v sobě nese její nejcharakterističtější vlastnosti. Růže je lahodná, ale nikdy neopájí. Růže je hebká, ale nelísá se. Růže je plná, ale netíží. Růže je víc než růže sama. Jak řekl Serge Lutens, "růže je víc než květina, růže přerostla květinu, přerostla vůni, přerostla zahradu, přeskočila zeď. Růže vstoupila do literatury." Růže vstoupila do světa umění a ten se chtě nechtě rozestoupil a uvedl ji do svého středu.


Tohle má v sobě každý růžový parfém. Vede do středu a svět se před ním rozestupuje.


___

P.S. Chcete-li zjistit, jak voní růžové parfémy pro hrdinky, panny, matky, milenky a další ženské archetypy, připojte se ke skupinovému workshopu "Růže v parfumérství", jenž se v roce 2023 koná v sobotu 10. června od 9 do 12 hod. v rozáriu Botanické zahrady v Tróje. Očicháme to nejkrásnější, co růže nabízí. Místo je třeba si zarezervovat na e-mailové adrese irena.kozelska@synestesis.com.


Historicky první synestetický workshop "Růže v parfumérství" konaný v červnu 2021 v nádherném, opulentně kvetoucím Rozáriu v Olomouci. Kliknutím na šipku vpravo si můžete prohlédnout celou galerii. Kde jinde zažijete stěny růží, sloupy obrostlé růžemi, hory růží! Mávám všem milým průkopnickým účastníkům a stavím se naproti růžovému větru vanoucímu z Olomouce. Bydlíte-li poblíž, nenechte si tento úchvatný zážitek ujít! A bydlíte-li daleko, přijďte 10. června 2023 do Botanické zahrady v Praze Troje. Foto Tanguy Calvez pro Synestesis.


Jak zní rozárium v plném květu? Jako víření nespočtu hedvábných závojů všemožných odstínů. Hlavně růžových.


bottom of page