top of page

co o nás říkají naše náušnice

... zejména ty darované


___

Princezna z Walesu dostala jako vánoční dárek od prince Williama náušnice.


Prý mosazné, s drahokamy.


Je to pravda? Je to lež? Myslím, že o královské rodině se píše a říká tolik polopravd a tolik celých lží, že vůbec není vyloučeno, že na tomto šprochu není pravdy ani trochu. Pravdu znají jen oni sami. To je mi na tomto páru mimochodem velmi sympatické. O lidech koluje tolik polopravd a tolik celých lží, že kdyby je měl jeden vyvracet, strávil by život vyvracením něčeho, co je už v základu zcela zvrácené. Lze to vůbec?


Kate Middleton na cestě na mši v kostele svaté Máří Magdaleny, 25. prosince 2022, Norfolk. Foto via www.cnn.iprima.cz.

Já osobně si myslím, že náušnice nejsou osázené drahokamy, protože drahokamy se do mosazi nevsazují. Nanejvýš tak polodrahokamy, i to by mě však velmi překvapilo. Pokud jsou náušnice skutečně darem od prince Williama, pak přemýšlím, jestli je opravdu koupil on sám nebo jeho tajemník či kdokoli, kdo má v rodině následníka na starost "dárkovou agendu". Také si kladu otázku, zda by princ koupil - klidně i prostřednictvím tajemníka - opravdu bižuterii. Možná ano. V královské rodině se prý lidé obdarovávají drobnými, nenákladnými dárky. To je mi mimochodem také velmi sympatické. Ale kdo ví.


Každý typ náušnic lze přiřadit k některému ze základních ženských archetypů. Náušnice kněžky symbolizují hlavně a především světlo. Jsou ztělesněním Světla jako zdroje veškerého života a vyjádřením všech jeho čarokrásných optických efektů. Světlo je základem všech kultů a žena kněžka má bytostnou potřebu vztahovat se k tomu, co ji přesahuje: ctít to a uctívat vším, co dělá. Žena kněžka je ženou duchovní. Náušnice kněžky tak tlumočí životadárné světlo ve všech jeho podobách: jsou téměř vždy nápadné a dlouhé - tekuté, "zaplavující" -, převážně zlatisté či stříbřisté a osázené průsvitnými či poloprůsvitnými bílými a žlutými kameny: diamanty, křišťály, citríny, opály a měsíčními kameny. Proto se oslnivě třpytí a pableskují nebo případně světlu dovolí, aby volně procházelo jejich tělem. Světlo se od nich může paprsčitě rozbíhat do všech stran jako slunce zrcadlící se v praskajícím ledu nebo po nich stékat jako oslnivá jiskra po tajícím rampouchu. V náušnicích kněžky dál žijí všechny kulty světla - Slunce, Luny, hvězd - a vyprávějí příběhy o tavícím se zlatě Májů i o hvězdných krajinách půlnočních Vikingů. Zleva doprava: dvakrát náušnice BHLDN a šaty Ralph Lauren Spring 2017. Všechna foto via Pinterest.

My o těchto lidech nic nevíme a nikdy nebudeme nic vědět. Jejich skutečný život plyne v zákulisí, za scénou, kde se odehrává divadlo mýtu. Král a královna budou vždycky vnímáni v prvé řadě jako král a královna. Král a královna jsou archetypy, ne lidé. Za postavou krále a královny vlastně skutečného Williama a Catherine nikdy nespatříme. A tak ve skutečnosti vůbec není důležité, kdo a kdy ty krásné náušnice koupil. Jsou zkrátka součástí mýtu, a ten si žije svým vlastním životem. A má nad námi nejspíš mnohem větší moc, než kdy bude mít civilní příběh dvou lidí, kteří se vzali, měli tři děti a chodí do práce.


Král a královna jsou ovšem také muž a žena. Archetyp muže a ženy. Představují ideální chování muže k ženě a ženy k muži. A v tomto ohledu jsou - ale zdaleka nejen v tomto - William a Catherine párem nanejvýš inspirujícím. A to i ve vánočním obdarování a ve způsobu přijetí daru.


Jsi královna všech moří...

...nebo sama Vesna?

S takovými náušnicemi je žena rozhodně nepřehlédnutelná, velkolepá, kypící: je to žena milenka. Žena milující život, jeho dary, jeho bohatství. V ženě milence jsou akcentovány smyslové vjemy, smyslovost i smyslnost. Jako by "tady a teď " povstalo do čtvrté dimenze slasti. Milenka miluje barvy, z nichž přechází zrak, kochá se svěžím stékáním hedvábí po vlastních oblinách a vychutnává si klouzavý zvuk tkanic v nekonečném šněrování i cvrlikání ptáčků usedajících jí do vlasů a na ramena. Na jazyku převaluje lehké víno perlivé jako její smích a uždibuje lahůdky z rohu hojnosti. Ještě víc se mi ale líbí představa, že taková žena umí tohle vidět ve všem: padesát odstínů oblohy i v pošmourném dni, stékavost hedvábí ve vysoké trávě, lahůdku v lesní jahodě a celou přírodu jako znovu a znovu se plnící roh hojnosti. Té první ženě, vezme-li celý obraz příliš doslovně, často není nic dost dobré. Pro tu druhou je život sám zázrakem.

Všechna foto via Pinterest.


Daruje-li totiž muž ženě náušnice, znamená to mnoho. Takový dar má mnoho významů. Mnoho významů má každý dar, ale náušnice jsou přece jen mytologičtější než deset klubek vlny a pletací jehlice. I když... Darovat přadeno... Není to vlastně nádherný způsob, jak v ženě uctít ženskou moudrost - ženu vědmu, sudičku, dobrou vílu, moudrou stařenku, bez ohledu na věk? Ale zpátky k náušnicím.


Náušnice jsou šperk, a darovat ženě šperk je jako uctít v ženě ženu. Šperk je už sám o sobě objektem se silně ženským nábojem. Náušnice jsou ovšem nejženštějším ze všech šperků. Prsteny, náhrdelníky i náramky nosí tu a tam i muži. Náušnice ovšem zcela výjimečně. Vzpomínám si, když si moje osmiletá neteř s čerstvě propíchlými dírkami v uších vzala maminčiny velké, etnické náušnice. Najednou přede mnou stála malá žena. Člověka až vylekalo, kolik zdánlivé ženské zralosti ty náušnice děvčátku dodaly a jakému nebezpečí holčičky vystavujeme, dovolíme-li jim hrát si s ženskými atributy jinde než v bezpečí rodinného hnízda.


Že i málo je skoro moc? Že unesete jen kapku rosy, první nebo poslední hvězdičku, motýlka, co dýchá křídly? Ale pokud je to drobounké, chvějivé, nepatrně přítomné, nosíte to ráda? Pak budete duší pannou, čistou duší, co umí navléknout i tu nejtenčí nit, ve sněhu nezanechává stopy a cestuje na pápěří pampelišek. Pokud může vaše náušnice nosit i malé děvčátko a přitom jím zůstat, jsou to náušnice panny. Pozor ale na skutečné dětské náušnice v uších dospělých žen. Chtě nechtě budou budit dojem, že vaší ženskosti dávají stále hranice vaši nekonečně velcí rodiče.


Je ale spousta typů náušnic a každý z nich v ženě posiluje jiný aspekt: jiný archetyp. Obecně bych řekla, že čím větší náušnice, tím více vně manifestované ženskosti. Z toho prosím nedělejme ukvapené závěry, že ženy, které velké náušnice nenosí nebo zkrátka neunesou, nejsou dost ženami. To je naprostý nesmysl. Zdá se mi ale výstižné dívat se na ženskost jako na černou barvu v symbolu jinu a jangu. Nepletu-li se, to ženské je znázorňováno jako temnota: barvou černou.


Nehledejme stále, co je víc. Všechno je tak, jak má být. Vyobrazení věčného objetí jinu a jangu - celistvosti protikladů - via Pinterest.

A teď mi řekněte, co vidíte. Vidíte spíš černou kapku nebo černou tečku? Co je víc? Co převáží to druhé? Ve skutečnosti má černá kapka stejnou váhu jako černá tečka. Noc je vidět až díky střípku světla a den jen v kontrastu s temnými stíny u země. Jsou zkrátka ženy, které budou působit velmi žensky na první pohled. A ženy, v nichž je ženskost ukrytá. Nikoli však menší. A tak můžete být ohledně své ženskosti zcela v klidu, i když náušnice vůbec nenosíte. Prostě se jen projevuje jinou cestou. Platí však, že pokud chcete dát svoji ženskost jasně najevo, velké náušnice patří k zaručeným receptům. Pokud se ovšem s velkými náušnicemi necítíte jako ryba ve vodě, rozhodně je nenoste. Víc než ukázat svou ženskost navenek je být v souladu sama se sebou. Být v souladu sám se sebou je vždycky nejvíc. Dejte na svoji intuici. Vaše ženskost se projeví tam, kde vám to nejvíc svědčí.


Kate Middleton svým stylem dokonale ztělesňuje archetyp matky: vše je důstojné, reprezentativní a příliš se to neliší od oděvů, v nichž chodívali lidé všech společenských vrstev v neděli do kostela. Náušnice jsou tak dostatečně velké, aby ukázaly, že jejich nositelkou je žena, ne ovšem tolik, aby její ženskost příliš zdůrazňovaly: na stylu matky není nikdy nic erotického. Co naopak matka ctí, je trvání, stálost, stabilita. A proto jsou její šperky doslova věčné: jsou velice hodnotné, z prvotřídních kovů i drahokamů, a stávají se rodinnými klenoty, jež si generace předávají mezi sebou. Vlevo Kate Middleton s náušnicemi, jež patří k jejímu ikonickému snubnímu prstenu. Vpravo starožitný šperk z doby Romanovců, Rusko, kolem roku 1915. Něco takového bude zkrátka starožitné i aktuální i za pět set let. Obě foto via Pinterest.


Co se týče šperků, jednotlivé archetypy tíhnou k různým formám. "Náušnicové" jsou zejména milenky, jejichž náušnice jsou doslova nepřehlédnutelné, stejně jako ony. Velké náušnice, i když subtilnější, éteričtější, nosí také kněžky. O něco menšími, přesto však poměrně okázalými se pak zdobí matky. A ty nejmenší sluší pannám. Jak vypadají v detailu a proč právě tak, jste se dočetli už výše. Zvláštní kategorii tvoří divošky, o těch se ještě rozepíšu níže. Ostatní typy k náušnicím příliš netíhnou. Buď mají slabost pro jiné šperky nebo šperky nevyhledávají vůbec.


Náušnice divošky jsou spíše projevem iniciace než ozdobou. Mají atypické, asymetrické tvary, jsou jaksi barbarské, tribální a mohou se nosit i jinak než v dírce v ušním lalůčku. Divošky potřebují uchopit svět po svém, ne však originálně za každou cenu, ale jaksi prastaře, prvotně, prapočátečně. Navzdory nápadné jinakosti lpí málokterý archetyp tak silně na řádu. Tímto řádem je však řád přírody, síla, která nás spojuje se zvířaty a vším živým, a hluboká úcta k životu. Pro divošky není nikdo méně nebo víc a i lvice si ráda sedne k ohni s beruškou.


Jaké náušnice nosíme, o nás mnohé vypovídá. Samozřejmě někdy nosíme šperky, aniž bychom s nimi byly vnitřně plně ztotožněné. Jakmile si však člověk uvědomí, jaký vzkaz tak posílá do světa, chová se při výběru svých ozdob zodpovědněji. Co se mě osobně týče, věřím, že není nad autentičnost. I kdyby se vám v tomto okamžiku náhle zazdálo, že panenské náušnice už pro vás nejsou nejvhodnější, zastavte se, a uvědomte si, která část vaší bytosti tento soud formuluje. Je to rozum? Je to intuice? Pokud cítíte hluboký soulad se svými drobounkými srdíčky v uších, nechte si je. Zůstat při tom svém je těžké a člověk je někdy doslova "sám proti všem". V mém životě se ale ještě nestalo, že by se později neukázalo, že ono setrvání na svém mělo hluboký smysl, jaký v oné chvíli nebylo možné žádnou racionální cestou nahlédnout.

Ještě jednou si to shrňme. "Náušnicovými" archetypy jsou panna, milenka, kněžka, matka a divoška. Pokud se bez náušnic obejdete, bydlí vaše duše na územích, o nichž dnes nebyla řeč. A bude někdy příště. Synestetická mapa osmi ženských archetypů Irena Kozelská pro Synestesis.

Buďte v klidu. Jde to i bez. Foto via Pinterest.

Vrátím-li se zpátky na začátek, k Williamovu vánočnímu daru a Catherine, která se jím ozdobila hned druhý den ráno, je tu ještě jiná věc k zamyšlení: náušnice jako dar. Lidé nás obdarovávají věcmi, jež jsou v souladu s tím, jak nás vidí nebo jaké by nás vidět chtěli. William dal - pokud dal - své ženě náušnice kněžky. To by znamenalo, že ji vidí nebo chce vidět jako ženu smyslnou i moudrou, tělesnou i duchovní, silnou i pokornou.


Chápete ale, že ty náušnice možná Kate vybrala její stylistka či stylista, protože svou zlatistou patinou tak krásně ladily s jejím olivově zeleným kabátem a zároveň byly v nápaditém kontrastu k jeho strohým liniím?


My ale potřebujeme dát průchod své přirozené mýtotvornosti. A v příběhu o králi, který svou krásnou ženu obdaroval smyslnými náušnicemi, toužíme vidět věčné jiskření mezi mužem a ženou i plodivou sílu člověka, díky níž život zvítězí.


I v roce 2023.


Ať je pro vás takový, po jakém toužíte. S náušnicemi i bez.


P.S. Víte, že každý archetyp nejen nějak vypadá - třeba nosí či nenosí náušnice -, ale také nějak voní? Toužíte i vy vyladit svou vůni a styl na čistý tón své duše? Pak přijďte objevit osm základních skupin vůní, osm ženských archetypů a osm stylů oblékání na workshopu "Jak čichem na osobní styl". Začněte nový rok nejlíp, jak je to jen možné: zjednodušováním a jednoduchostí. Život nebude nikdy lehký. Nikdy však nebude lehčí, než povedeme-li ho v souladu se sebou samými. Aktuální kalendář workshopů a možnosti rezervace najdete případně zde. Přijďte, přátelé! Učiníme spolu svět o něco harmoničtějším, a tudiž i jednodušším!


P.S.P.S. Už dlouho jsem vám nepřipomněla, že se můžete stát odběrateli článků, jež vycházejí na tomto blogu. A že jich v tomto roce chystám! Dozvíte se tak jako první o mytologii vůní, šperků a oděvů i o jiných životních nezbytnostech. Okénko k odeslání své e-mailové adresy najdete vpravo dole. Přidejte se k příznivcům projektu Synestesis, přátelé! Objevte v sobě synestetika!

bottom of page